Wat is buchu?

Buchu kruidenthee is een ontdekking die Theesommlier deed tijdens haar theereis door Zuid-Afrika. Buchu werd vroeger gebruikt om het lichaam mee te parfumeren. De geur werkt blijkbaar aanstekelijk, want de parfum wordt ook nu nog gebruikt door de lokale bevolking. Daarnaast wordt buchu als smaakmiddel voor wijn en brandewijn gebruikt. Voor Mevrouw Cha is het natuurlijk veel interessanter dat er ook thee van kan worden gemaakt. Het is als warme drank namelijk een zeer verfrissend kruid met tonen van dennen, munt en limoen. Je kunt je met zo een smaakpalet voorstellen dat het ook heerlijk als ijsthee te drinken is (met hulp van deze topper: cold brew ijstheefles).

Blaasontsteking? Buchu helpt!

De Hottentotten gebruikten dit kruid bij klachten van de urinewegen en van de maag. In 1821 werd het als middel tegen urinegruis en voor gebruik bij blaas-, urinebuis- en nierontsteking geïntroduceerd in de Britse geneeskunde. We nemen de kennis van vroeger graag met ons mee en zo wordt de plant tegenwoordig nog steeds gebruikt vanwege zijn medicinale werking. Dus let op. Heb je last van blaasontsteking of bronchitis of wil je het simpelweg voorkomen, dan is buchu een fijn maatje om bij je te hebben. We zijn natuurlijk geen doctoren, dus ga bij ernstige gezondheidsproblemen ook met je huisarts in overleg. Dat gezegd hebbende… Wat is dit wonderkruid nog meer?

 • Ontsmettend op de urinewegen en geslachtsorganen / antibacterieel / urine(zuur)drijvend: verwijdert nier- en blaasgruis, preventie van nier- en blaasstenen, tonisch en restoratief voor de nieren, vermindert pijnen in het kleine bekken
 • Ontsmettend op de luchtwegen
 • Zweetdrijvend (o.a. voor herstel bloedsomloop en uitscheiding gifstoffen)
 • Windverdrijvend (o.a. voor uitscheiding afvalstoffen)
 • Stimulerend

Losse biologische buchu bladeren, tisane, kruid, hartvormig en verlichtend bij blaasontsteking.Het kruid heeft deze eigenschappen vanwege deze belangrijkste bijzondere inhoudsstoffen.

 • Flavonoïden
 • Barosmine
 • Slijmstoffen
 • Tannines
 • Hars, gom
 • Vitamine C, B1, B2, B3
 • Calcium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium, chroom, cobalt, aluminium, selenium, silicium, natrium, tin, zink

Bij een normale dosis heeft het kruid geen bijwerkingen. Wel zijn er contra-indicaties, zoals het niet innemen bij zwangerschap of borstvoeding geven.

Buchu thee ervaringen

Spiek je bij het kruidenthee assortiment van Mevrouw Cha, dan kom je dus ook altijd buchu tegen. Je kunt dit kruid kennen als bokkebladeren of rondbladige bucco. Buchu is een kruid uit Zuid-Afrika met veel bijzondere eigenschappen. Bovendien bevat het kruid unieke geuren en smaken, waar het hart van iedere theeliefhebber, foodie en chef sneller van gaat kloppen. Daarom zet Theesommelier Linda sinds deze ontdekking in 2015 er heel graag thee van. Wist je dat dit kruid ook heerlijk is in een zomers doperwtensoepje. Wil je meer over de mogelijkheden en mijn ervaringen met buchu leren, reserveer dan een theeproeverij.

Theesommelier ontdekt kruidenthee in Zuid-Afrika

Van nature komt buchu voor in de hooglanden van Zuid-Afrika en dan met name in de Kaapprovincie, als onderdeel van het zogeheten “fijnbos”. “Fijnbos” is een specifiek ecosysteem van het mediterraan struikenland met daaromheen oceanen, woestijnen en bergen. Dit is de omgeving waar ook Mevrouw Cha’s rooibos groeit. En dát is precies hoe Theesommelier Linda buchu heeft ontdekt. Kijk maar.

Buchu kruidenthee is zeer zeldzaam

Wat een fijn geluk dat Mevrouw Cha dit kruid in haar thee assortiment heeft. Buchu is namelijk heel zeldzaam. Zo zeldzaam zelfs, dat het blad enkel wordt geplukt door personen met een licentie. De plant die wordt geplukt is een groenblijvende, lage struik die tot wel 2 meter hoog kan worden. Hij heeft kleine licht- tot geelgroene blaadjes met een ronde, ovale vorm en een rand van fijne tandjes. Zijn steel is kort en zijn top stomp gebogen. Als hij bloeit dan zie je kleine bloemen met 5 witte kroonblaadjes, gevolgd door bruine vruchtjes. Het beste vaart hij bij droge omstandigheden, een goed doorlatende en zure grond in de volle zon bij een minimumtemperatuur van 5 graden.

Beoordeling van Gui Wattel over buchu

Kortom dit is niet zomaar een kruid, geniet van de mogelijkheden en de kracht van buchu. Een theeproost, op ieders gezondheid!

 

Bronvermelding: “GROOT HANDBOEK GENEESKRACHTIGE PLANTEN 5e DRUK” – DR. GEERT VERHELST.

Daarnaast geeft deze website de geschiedenis van buchu weer, inclusief alle mogelijkheden van dit wonderkruid.

Stel je vraag op Facebook Messenger