buchu thee in een schaaltje

De werking van buchu als een natuurlijk antibioticum

Jan 05, 2023Linda Appelman

Wat is buchu?

Buchu is een kruid, ontdekt door Theesommelier Linda tijdens haar theereis door Zuid-Afrika. Je kunt dit kruid ook kennen als bokkebladeren of rondbladige bucco. Buchu werd vroeger gebruikt om het lichaam mee te parfumeren. De geur werkt blijkbaar aanstekelijk, want de parfum wordt ook nu nog gebruikt door de lokale bevolking. Daarnaast wordt buchu als smaakmiddel voor wijn en brandewijn gebruikt.

Voor Mevrouw Cha is het natuurlijk veel interessanter dat er ook thee van kan worden gemaakt. Het is als warme drank namelijk een zeer verfrissend kruid met tonen van dennen, munt en limoen. Je kunt je met zo een smaakpalet voorstellen dat het ook heerlijk als ijsthee te drinken is.

"YOU CAN BUCHU THIS"

Het wonderkruid buchu van Mevrouw Cha

Blaasontsteking? Buchu helpt!

De Hottentotten gebruikten dit kruid bij klachten van de urinewegen en van de maag. In 1821 werd het als middel tegen urinegruis en voor gebruik bij blaas-, urinebuis- en nierontsteking geïntroduceerd in de Britse geneeskunde. We nemen de kennis van vroeger graag met ons mee en zo wordt de plant tegenwoordig nog steeds gebruikt vanwege zijn medicinale werking.

Dus let op. Heb je last van blaasontsteking of bronchitis of wil je het simpelweg voorkomen, dan is buchu een fijn maatje om bij je te hebben. We zijn natuurlijk geen doctoren, dus ga bij ernstige gezondheidsproblemen ook met je huisarts in overleg. Dat gezegd hebbende… Wat is dit wonderkruid nog meer?

  • Ontsmettend op de urinewegen en geslachtsorganen / antibacterieel / urine(zuur)drijvend
  • Ontsmettend op de luchtwegen
  • Zweetdrijvend (o.a. voor herstel bloedsomloop en uitscheiding gifstoffen)
  • Windverdrijvend (o.a. voor uitscheiding afvalstoffen)
  • Stimulerend

Het kruid heeft deze eigenschappen vanwege deze belangrijkste bijzondere inhoudsstoffen.

  • Flavonoïden
  • Barosmine
  • Slijmstoffen
  • Tannines
  • Hars, gom
  • Vitamine C, B1, B2, B3
  • Calcium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium, chroom, cobalt, aluminium, selenium, silicium, natrium, tin, zink

Bij een normale dosis heeft het kruid geen bijwerkingen. Wel zijn er contra-indicaties, zoals het niet innemen bij zwangerschap of borstvoeding geven.

Buchu | Kruidenthee van MEVROUW CHA

Theesommelier ontdekt kruidenthee in Zuid-Afrika

Van nature komt buchu voor in de hooglanden van Zuid-Afrika en dan met name in de Kaapprovincie, als onderdeel van het zogeheten fijnbos. Fijnbos is een specifiek ecosysteem van het mediterraan struikenland met daaromheen oceanen, woestijnen en bergen. Dit is de omgeving waar ook Mevrouw Cha's rooibos groeit. En dát is precies hoe Theesommelier Linda buchu heeft ontdekt. Kijk maar.

Buchu kruidenthee is zeer zeldzaam

Wat een fijn geluk dat Mevrouw Cha dit kruid in haar thee assortiment heeft. Buchu is namelijk heel zeldzaam. Zo zeldzaam zelfs, dat het blad enkel wordt geplukt door personen met een licentie. De plant die wordt geplukt is een groenblijvende, lage struik die tot wel 2 meter hoog kan worden. Hij heeft kleine licht- tot geelgroene blaadjes met een ronde, ovale vorm en een rand van fijne tandjes. Zijn steel is kort en zijn top stomp gebogen. Als hij bloeit dan zie je kleine bloemen met 5 witte kroonblaadjes, gevolgd door bruine vruchtjes. Het beste vaart hij bij droge omstandigheden, een goed doorlatende en zure grond in de volle zon bij een minimumtemperatuur van 5 graden.

Buchu | Kruidenthee van MEVROUW CHA

Kortom dit is niet zomaar een kruid, geniet van de mogelijkheden en de kracht van buchu. Een theeproost, op ieders gezondheid!


Bron: Groot handboek geneeskrachtige planten 4e druk – Dr Geert Verhelst

Meer blogs