Rooibos thee in glazen theekom verwarmend voor de handen

Rooibos, de gezonde thee zonder cafeïne

Jun 13, 2019Linda Appelman

Rooibos is Zuid-Afrikaans voor “rood bos” of “rode struik”. Een zeer toepasselijke naam als we denken aan de rode naalden die overblijven. Deze rode naalden gebruiken wij om heerlijke thee mee te zetten. Heerlijke thee met een gezond karakter. Wat maakt deze thee nu zo heerlijk? En zo gezond? Mevrouw Cha geeft graag antwoord.

 

Wat is het, fijnbos?

Van nature komt rooibos voor in het Cedergebergte in Zuid-Afrika. Om nog specifieker te zijn in het “fijnbos”, een specifiek ecosysteem met oceanen, woestijnen en bergen om zich heen. Deze plek is één van de zes “florarijken” ter wereld waar flora groeit die je nergens anders zult zien. Enorm exclusief dus!

Leuk om te weten dat groenbos hier ook vandaan komt. Totaal anders dan rooibos. Wel net zo lekker!

Rooibos houdt van zon

Wat heeft rooibos eigenlijk nodig om rooibos te worden? De plant vindt het heerlijk in de warmte en de zon. In de schaduw vindt hij het maar niets. In de winter mag het regenen, maar de rest van het jaar heeft rooibos geen regen nodig. Een beetje tocht en vorst doen de plant niet veel. Zo groeit hij heerlijk door in een zanderige, maar vochthoudende bodem.

Hoe ziet rooibos er eigenlijk uit?

De plant wordt ongeveer één tot anderhalve meter hoog. Hij wordt gemiddeld 7 jaar oud en tussen zijn 3e en 5e levensjaar kun je de beste kwaliteit verwachten (“prime of his life”). De plant heeft sterke zijtakken met daaraan dunne en scherpe bladeren in de vorm van naalden (ongeveer 10 mm). Deze naalden zijn aan de struik nog groen.

Een gezond wonder

Rooibos is een eeuwenoude drank in Zuid-Afrika. Tegen het begin van de 20e eeuw kwam de nadruk te liggen op de positieve effecten van de thee op het lichaam en de geest. Dit werd ontdekt doordat er per ongeluk rooibosthee in een papfles was gevallen van een allergische en rusteloze baby. Deze baby kon daarna weer allergie-vrij slapen. Het was een wonder!

GEEN CAFEÏNE EN EEN NATUURLIJKE BOOST VOOR DE GEZONDHEID

Het kruid zorgt goed voor ons, omdat er veel belangrijke (moeilijk uit te spreken!) stofjes in zitten. We hebben het dan over flavonoïden, vitamine C, looistoffen/tannines (weinig), oligosacchariden, alfahydroxyzuren en mineralen (kalium, natrium, magnesium, calcium, koper, zink, fluoride, mangaan, ijzer). Poeh, een hele lijst. Je kunt je voorstellen hoeveel healthy eigenschappen deze rode naalden met zich meebrengen. Of toch niet? We helpen je even… (Psst, we zijn geen huisartsen, dus raadpleeg bij gezondheidsproblemen ook zeker een professional.)

Mevrouw Cha op rooibos kruiden thee plantage in Cedargebergte, Zuid-Afrika.

  • Antiallergisch
  • Antioxidans
  • Stabiliseert en beschermt de vaatwanden
  • Immuun versterkend
  • Krampstillend en ontsteking werend
  • Bloeddrukverlagend (licht)
  • Ondersteunt bij stresssituaties
  • Remineraliserend
  • Bevordert de darmtransit
  • Lever beschermend
  • Anti diabetisch
  • Reinigend
  • Zogvormend
  • Verzachtend (voor de huid)

Bovendien is het belangrijk om te melden welk stofje er ontbreekt. Cafeïne! Rooibos komt namelijk niet van de theeplant, maar is een kruidensoort. Dat maakt rooibos dus jouw ideale vervanger voor koffie en thee.

EXTRA GEZONDE TIP VAN EEN THEESOMMELIER

Je kunt rooibos combineren met buchu. Je zult een regenboog aan smaken ontdekken en de combinatie zorgt speciaal voor bescherming tegen blaas- en nierinfecties.

WARM EN KOUD

Rooibos heeft van zichzelf een zoete smaak. In vergelijking met echte thee heeft rooibos een minder bittere nasmaak (lager tanninegehalte). Dit maakt het drankje super dorstlessend! Bij dorst kun je het warm drinken, alleen soms is koud nog lekkerder. Met een zwoel zomers zonnetje kun je het als cold brew of ijsthee zetten. Eventueel met wat citroen of wat honing. De Hario cold brew ijstheefles is in die situatie jouw go-to.

WIST JE OOK DAT…

…het naast thee wordt gebruikt als cosmetica product? Denk aan shampoo, zeep, lotions en zelfs wasverzachter specifiek voor kinderwasjes. Het kan ook als verfstof dienen voor wol en stof. Of als plantenvoeding. Als marinade voor vlees en gevogelte. Het blijkt een veelzijdig product. Wij houden het voor nu bij een heerlijk kopje thee. ?

 

Bronvermelding: “GROOT HANDBOEK GENEESKRACHTIGE PLANTEN 5e DRUK” – DR. GEERT VERHELST

Meer blogs