Theesommelier Linda van Mevrouw Cha was onlangs te gast bij Ballet Kroket, de spraak- en wat ons betreft smaak-makende podcast van Francien Knorringa en Jannekee Kuijper. Deze hosts nemen luisteraars wekelijks mee door het leven van cultuur en culinaire ontdekkingen. In aflevering 19 van seizoen 2 van Ballet Kroket mocht Linda laten zien dat thee véél meer is dan zomaar een drankje.
🔗 Beluister de podcast, of lees hieronder kort over Linda's bezoek aan Francien en Jannekee.
Theesommelier Linda bij Ballet Kroket
Vanaf minuut 21 is Linda aan de beurt. De hosts vragen naar het begin van Linda's theereis.
"Ik had een idee en ga het gewoon doen."
Die gedurfde houding bracht Linda ooit naar China op haar 21e, waar ze voor het eerst geconfronteerd werd met de rijkdom van losse theebladeren. Niet langer genoegen nemend met standaard theezakjes, besloot ze een missie te starten: kwaliteitsthee toegankelijk maken voor Nederland.
Een reis door theesmaken
Tijdens de podcast deelde Linda vier bijzondere theesoorten:
- White peony: een witte thee uit de blauwe bergen van India, zorgvuldig gezet op 90 graden - iets warmer dan gebruikelijk - om meer body te krijgen. Gepaard met een vegan kurkuma cakeje, een combinatie die perfect bij elkaar past. Ook volgens de stilte van het publiek tijdens hun proefmoment.
- Verveine: een cafeïnevrije optie, heerlijk voor de spijsvertering en ideaal na een zoete traktatie. Of mét! Want Linda serveert het tijdens dit feestelijke moment met een matcha macaron gevuld met bergamotolie - een verrassende smaakcombinatie waar zelfs de hosts van afgeleid raken.
- Rozenthee: Een delicate thee waar Linda een wijze raad bij heeft: "Gebruik niet teveel, anders wordt het bijna parfumerig." Francien en Jannekee beamen dat het vaak te heftig wordt; rozengeur en -smaak. Deze keer niet. Ze smelten weg bij de zachte smaken die Linda serveert.
- Kombucha verveine: de kers op de taart bewaren ze voor de 55ste minuut. Het is de complexe en bruisende kombucha, gebrouwen in Amsterdam.
Een smakelijk hoogtepunt? Linda's visie op thee als alcoholvrij alternatief. Ze vertelt hoe je van "een suffe kop thee" kunt evolueren naar een sophisticated drankje dat zelfs in een wijnglas zou kunnen worden geserveerd.
"Ik koop niet in op prijs, maar op smaak, een zachte smaak."
Meer dan zomaar thee
Linda's benadering gaat ver voorbij het simpelweg inschenken van een drankje. Ze ziet thee als een kunst, een manier om het leven te vieren en te verdiepen. Of het nu gaat om het perfect zetten van de thee - met speciale aandacht voor temperatuur en zettijd - of het creëren van verrassende combinaties, voor Linda is thee een beleving. Dat wordt wel duidelijk in de podcast.
"Er komt geen zakje meer in."
Met deze uitroep van de podcasthost is het beklonken: thee is zoveel meer dan wat je in een standaard theezakje vindt.
🔗 Zelf luisteren wat Linda nog meer zegt bij Ballet Kroket?
🍵 Of zin gekregen in thee, en wil je jouw favoriete thee shoppen?