Het verschil tussen jasmijn parels en sanpin cha thee

Sanpin cha vs. jasmijn parels, welke thee drink jij?

Jun 21, 2020Linda Appelman

Mevrouw Cha op theereis met jasmijn parels en sanpin cha thee

Je bent op zoek naar losse thee op de website van Mevrouw Cha. Je hebt zin in een groene thee en spiekt hier welke er zijn. Je ziet jasmijn parels voorbij komen, met de woorden “voor alle jasmijnliefhebbers”. Vervolgens zie je sanpin cha en lees je bij de beschrijving “pure jasmijn thee met veel body”. Je hebt veel zin in een groene thee met die heerlijke bloemige jasmijn geur en smaak, maar welke past het beste bij jou? We maken het makkelijk voor je.

De grootste verschillen in jasmijn thee

Het eerste verschil ligt bij de oorsprong. Sanpin cha komt uit Japan en onze jasmijn parels komen uit China. Dit zegt je wellicht nog niet veel meer en maakt je keuze misschien ook niet perse makkelijker.

Een belangrijker verschil is de manier waarop de jasmijn in de thee is verwerkt. Bij sanpin cha gaat het om een groene thee met daarbij jasmijn bloemen. Je ziet de witte bloemen ook tussen de groene thee zitten. Bij de jasmijn parels is dat niet het geval.

Sterker nog, er zijn geen jasmijn bloemen aan toegevoegd. Bij de parels wordt er verse jasmijnbloesem over de parels verspreid, met een doek ertussen. Wanneer de groene thee alle smaak en geur van de verse jasmijnbloesem heeft opgenomen, worden de bloemen verwijderd en wordt de thee weer bedolven onder een nieuwe zee van verse jasmijnbloesem. Dit proces wordt tot wel 8 keer herhaald en zorgt ervoor dat deze jasmijn parels zacht en intens van smaak zijn.

Dat maakt dat jasmijn parels een uitgesproken bloemige smaak bevatten en we spreken van een échte jasmijn thee op basis van groene thee. Sanpin cha heeft een meer uitgesproken groene thee smaak met een vleugje jasmijn. Afhankelijk hoeveel je van jasmijn houdt, kun je voor de één of de ander gaan. En waarom kiezen? Ze zijn allebei heel lekker.

Hebben de theesoorten ook overeenkomsten?

Jazeker. Zoals je van Mevrouw Cha gewend bent vanuit de zorgvuldige selectie door Theesommelier Linda, zijn beide theesoorten zacht van smaak en wordt de thee nooit bitter. Als de thee wel bitter wordt, dan heb je teveel thee of een te hoge temperatuur gebruikt bij het zetten en mag je een lagere dosering of temperatuur proberen. Dit geldt ook voor andere theesoorten, zoals onze zwarte of oolong varianten.

Nog een gelijkenis is dat je beide soorten thee zowel warm als koud kunt drinken. Warm ken je waarschijnlijk al. Koud, is thee ook heerlijk! Echt waar. Je krijgt een pure ijsthee zonder suikers of andere poespas. In dit geval is de ijsthee heerlijk bloemig, perfect passend bij de lente. Voor handige tips en een stappenplan van hoe zelf ijsthee te maken, kijk je bij deze blog die je alles over ijsthee vertelt.

Psst. Wist je dat Mevrouw Cha soms de jasmijn thee wel 3 uur laat trekken, voordat ze deze uitserveert bij de theeproeverij met lunch? Doordat het lang heeft getrokken, zonder bitter te worden, heeft het volle smaken en is het ideaal te combineren met eten. Proef het zelf en kom gezellig op theebezoek in de Theeboerderij.

Thee- en foodpairing met jasmijn

Over thee en eten gesproken. Jasmijn thee valt perfect te combineren met verschillende hapjes en gerechten. We hebben er inmiddels eindeloos van genoten. Zo zijn beide theesoorten als cold brew tea fantastisch met witte (pitloze) druiven. Super simpel, maar het klopt gewoon. Net zoals dat de warme thee variant een mooie match vormt met geitenkaas, bijvoorbeeld verpakt in een broodje uit de oven of juist in een zomerse salade met sla, walnoot (even bakken in de koekenpan), stukjes groene appel en een dressing van olijfolie, citroensap en een beetje zout en peper. En bij de zomer denken we ook aan een koude jasmijn thee serveren in je mooiste glas met luxe fruitspiesjes er in. De laatste en zeker niet de allerminste tip met jasmijn thee... Gebruik de jasmijn thee die je over hebt om je rijst mee te koken en je hebt jouw eigen jasmijn rijst.

Zoveel mogelijkheden. Met of zonder eten, geniet van de overheerlijke bloemige jasmijn thee.

Meer blogs