Linda schenkt thee in

Hoe breng je water voor thee het beste op temperatuur?

Sep 04, 2021Linda Appelman

Voor het ultieme kopje thee heb je heet water nodig. Dat is natuurlijk logisch. Alleen, wat is de beste manier om water op de juiste temperatuur te krijgen en welke accessoires helpen je hiermee? Lees verder en ontdek mijn tips die het jou een stuk makkelijker gaan maken thuis!

"Create the temperature of your passion."

Thee zetten met MEVROUW CHA

Waterkoker met temperatuurregeling

Bij thee van hoge kwaliteit wil je ervoor zorgen dat je de mooiste smaken eruit haalt. Temperatuur is hierop van invloed. Bij iedere theesoort geef ik daarom een zetadvies voor de beste smaakbalans. Bij groene thee adviseer ik bijvoorbeeld vaak 80 graden en bij kruidensoorten bijvoorbeeld 95. Je kunt je voorstellen dat dit een behoorlijk smaakverschil creëert. Om het mezelf makkelijk te maken, werk ik daarom al jaren met een waterkoker met temperatuurregeling. Eén druk op de knop en ik heb mijn ideale temperatuur te pakken. Let bij waterkokers ook op de warmhoudfunctie. Dit is erg handig, omdat het water heet blijft en je de waterkoker niet opnieuw en opnieuw aan hoeft te zetten. Wat mij betreft zorgen deze twee voor optimaal gebruikersgemak.

Waterkoker zonder temperatuurregeling

Heb jij (nog!) geen waterkoker met temperatuurregeling en wil je jouw verschillende theesoorten niet allemaal op 100 graden zetten (en zo bitters vermijden)? Ik heb een handig trucje voor je! Bij Mevrouw Cha gebruiken we in het geval van een standaard waterkoker onze eigen afkoelmethode. Zodra het water zijn 100 graden heeft bereikt, schenk je het uit in je theepot of theekopje zonder dat de thee erin zit. Hier koelt het water al ongeveer 10 graden mee af. Wacht je vervolgens een kleine 5 minuten, dan koelt het nog eens 10 graden af. Dit betekent dat het water 80 graden is. Op het moment dat het water jouw ideale temperatuur heeft, doe je de thee erbij en wacht je tot deze klaar is. Ontdek meer over de verschillende zettijden van thee.

Quooker kan ook

Naast de waterkoker, is de Quooker ook perfect om thee mee te zetten. Bovendien geeft dit nog meer variatiemogelijkheden. Zo kun je kiezen voor kraanwater én voor plat water. Plat water, ofwel zuiver mineraalwater, bevat minder kalk en andere droogrestjes en leent zich daarom uitstekend voor een zachte cold brew tea. Daarnaast komt er tevens bruisend water uit de kraan. Hiermee maak je een overheerlijke sparkling cold brew tea. Thee wordt een drank vol mogelijkheden met de variatie die de Quooker biedt. Dus heb je er eentje thuis, gebruik al zijn functies voor thee.

De beste schoonmaaktip in theewereld

Nu we het toch over waterkokers hebben... Dit wil ik je niet onthouden. Ik ga je vertellen hoe je jouw waterkoker goed schoon kunt houden (van kalk). Twee woorden: azijn en citroensap.

  • Stap 1: Vul de waterkoker met water en azijn (ik gebruik zelf appel azijn) met een verhouding van 1:1.
  • Stap 2: Zet je waterkoker aan en laat het water met azijn koken. Wacht een kwartier (afkoelen) en schenk de waterkoker leeg. De kalklaag zou nu verdwenen moeten zijn. Niet? Herhaal deze eerste 2 stappen.
  • Stap 3: Vul de waterkoker met een mix van water en een flinke scheut citroensap.
  • Stap 4: Breng het geheel aan de kook en schenk de waterkoker opnieuw leeg. De waterkoker is schoon, ontkalkt en klaar voor gebruik.

Deze schoonmaakroutine kun je gebruiken, zodra er een kalklaag ontstaat in je waterkoker of zodra de waterkoker niet schoon meer is. Bij dagelijks gebruik raden we aan om dit ongeveer 1 keer per 3 maanden te doen.

De beste manier voor de juiste temperatuur

Linda zet alles nog even voor je op een rijtje.

Thee op temperatuur zetten en proeven

Met al het gepraat over thee op temperatuur voor de juiste smaakbalans, wil je misschien wel thuis aan de slag om het zelf te ervaren. Losse thee met bijbehorende zetadvies bestel je in de online thee shop van Mevrouw Cha. Wil je eerst nog meer inspiratie van een Theesommelier? Kom de theesmaken met besproken zetmethodes proeven bij de theeproeverij in onze Theeboerderij. Je beleeft er live hoe ik met mijn thee tools het beste uit de thee haal. Ook kan ik je dan meer tips geven en eventuele vragen die je hebt beantwoorden. Kom je snel.

Meer blogs