We willen allemaal een gezond leven om zo lang mogelijk te genieten van alles, zoals van onze theemomenten. Nu doen we daar hard ons best voor door genoeg te bewegen, te letten op wat we eten, op tijd onze rust te pakken and so on. Wist je dat het drinken van de kruidenthee van Mevrouw Cha, naast dat het enorm lekker smaakt, ook een bijdrage kan leveren aan jouw gezondheid? Hoe dat werkt, leggen we hier uit.
Geen kruidenthee, maar een kruideninfusie
Kruidenthee bestaat niet. Dit komt omdat de oorsprong van kruiden niet bij de theeplant ligt. Alleen thee gezet van theeblaadjes afkomstig van de theeplant, camellia sinensis, is écht thee te noemen. Maak je een warm drankje van kruiden, dan kunnen we dit dus officieel geen thee noemen. Hoe geven we het beestje dan een naam? In principe maken we een infusie met kruiden, dus met de benaming kruideninfusie slaan we de spijker op zijn kop.
Verschil tussen een kruideninfusie en thee
Hiermee hebben we gelijk gezondheidsvoordeel numero uno te pakken. De theeplant is één van de plantsoorten die cafeïne bevat. Gebruik je theebladeren voor een warm kopje thee, dan krijg je automatisch cafeïne binnen. De kruiden van Mevrouw Cha zijn allemaal cafeïnevrij. Dus die extra shot adrenaline laat je achterwege. Voor de slechte slapers onder ons is het fijn om dit als alternatief te hebben in de avond.
Waar moet je op letten bij kruideninfusies zetten?
Bij Mevrouw Cha krijg je bij iedere thee altijd een extra theekaartje van Theesommelier Linda, waarop altijd een zetadvies is weergegeven. Het zetadvies geeft aan hoe wij denken dat de thee of het kruid het beste tot zijn recht komt wat smaak betreft. Het gebeurt ook vaak dat je een bepaalde kruidensoort met name drinkt om gezondheidsredenen. Om zo optimaal mogelijk te profiteren van de gezondheidsvoordelen van de kruideninfusies, vergt dit een andere manier van zetten:
- Laat de thee langer dan 10 minuten trekken.
Als je bijvoorbeeld niet goed slaapt en je wil ervoor zorgen dat je de volgende nacht toch meer uurtjes slaap meepakt, dan kun je wel een warm kopje kamille of lavendel gebruiken. Voor de smaak zou voor beide theesoorten een zettijd van 5 minuten perfect zijn. Ga je juist voor de kalmerende en rustgevende uitwerking, dan is het nodig om de kruiden minimaal 10 minuten te laten trekken. Dit is onze belangrijkste tip om het optimale healthy effect uit de thee te halen!
- Gebruik geen suiker als toevoeging.
Suiker is het tegenovergestelde van een ontstekingsremmer. Het moedigt ontstekingen juist aan. Daarnaast geeft het een enorme piek in jouw bloedsuikerspiegel (en dus energiepeil!), waarna logischerwijs een diep dal volgt. Suiker is een onruststoker als het gaat om gezondheid en wil je juist niet hebben bij jouw thee die je drinkt om gezondheidsredenen.
- Peil de reactie van je lichaam en anticipeer.
We kunnen er alle theorie op los slaan als we willen, maar luister vooral naar je eigen lijf. Hoe reageer je op het eten en drinken dat je binnen krijgt? Als je daar bewust mee bezig bent, dan kom je er snel genoeg achter wat wel of juist niet voor jou werkt. Om je te helpen met het bewustzijn is het handig om een eigen dagboekje bij te houden. En dan niet om al jouw fantastische avonturen in op te schrijven (al mag dat natuurlijk ook ????), maar om te noteren wat je dagelijks eet en drinkt en wat je daarbij voelt. Drink je bijvoorbeeld citroengras of verveine voor de spijsvertering, neem dan jouw buikgevoel en ontlasting mee in het dagboek.
- Drink geen kruideninfusie die je absoluut niet lekker vindt.
Luisteren naar jezelf, betekent ook luisteren naar alle informatie die je binnenkrijgt via jouw zintuigen. Als je iets absoluut niet lekker vindt, blijf daar dan bij weg. Door te ruiken en te proeven krijgen we een indicatie van of iets goed is voor ons of niet. Is het bedorven? Is het aangebrand? Smaak en geur geven ons richtlijnen van wat we moeten doen.
Heerlijke thee van losse kruiden
Of je het nu puur voor smaak, voor gezondheid of voor een beetje van beiden doet. Geniet van jouw warme kopje met een kruideninfusie!