Van kruidenplant naar verveine kruidenthee

Van plant naar verveine kruidenthee

Mar 17, 2020Linda Appelman

Wist je dat Theesommelier Linda haar verveine thee - ook wel citroenverbena genoemd – gewoon uit haar eigen theetuin in Stompetoren haalt? Jawel, Noord-Hollandse verveine! Dit kruid gedijt verrassend goed in het Nederlandse landschap. Eenmaal geoogst en gedroogd, worden de volle bladeren gebruikt voor een frisse en kruidige kop thee vol antioxidanten die je kunnen helpen met ontspannen, ontstressen, beter slapen en beter verteren. Klinkt goed? Genoeg redenen om dit kruid ook in je eigen tuin te zetten. En ja, zelfs zonder groene vingers kun je gewoon meedoen.

"To plant a garden is to dream of tomorrow."

Zelf thee maken

Thee uit je eigen tuin, hoe cool is dat? Linda helpt je stap voor stap om van een simpele verveine plant naar een heerlijk kopje huisgemaakte thee te gaan. Wist je dat verveine geen zaden maakt? Dat betekent dat je in de nazomer moet stekken of – zoals Linda slim doet – in het voorjaar een jonge plant kunt bestellen om meteen een vliegende start te maken. Het voorjaar is dé tijd om te beginnen, zodat je de hele zomer kunt oogsten. Zo heb je straks een volwassen plant die de winter prima aankan. Of dat denkt ‘ie tenminste.

Verveine thee plukken voor een heerlijke kop thee

Hoe verzorg je een verveine plant?

Verveine is gelukkig geen diva als het op verzorging aankomt. Luchtige grond, een beetje zon, regelmatig water (niet verdrinken, hoor) en hij is blij. Kleine tip: hij houdt niet van wind, dus zet 'm lekker beschut. Vorst is ook niet zijn beste vriend, maar hij overleeft de Nederlandse winters meestal wel. En als je slim bent, zet je ‘m in een pot, zodat je hem bij strenge vorst even binnen kan halen. Begin mei? Dan mag ‘ie weer naar buiten om volop te shinen.

Verse of gedroogde verveine

Is je plant groot genoeg? Dan kun je de blaadjes plukken wanneer je wilt. Vers gebruiken? Top idee! Gedroogd meer je ding? Dat is ook makkelijk genoeg. Leg de bladeren op een rooster in een droge, donkere plek. Na een paar dagen tot een week zijn ze helemaal klaar voor gebruik. Heb je geen zin om zo lang te wachten, dan leg je ze lekker in de zon en ze zijn binnen een dag droog. Simpel, toch?

En dan: tijd om thee te drinken

En dan is het moment daar: je eigen verveine thee drinken! Zomers met verse blaadjes, in de winter met de gedroogde variant. Voor verse thee gebruik je een takje met zo’n tien blaadjes (90 graden, 5 minuten trekken). Voor gedroogde thee zijn vier blaadjes genoeg (100 graden, 5 minuten). Wil je een keer iets anders proberen? Maak er een heerlijke ijsthee van. Zo simpel kan het leven zijn.

 

Bronvermelding: groenvereniging Groei & Bloei

Meer blogs