Lapsang souchong, alles over deze gerookte zwarte thee!

Lapsang souchong, alles over deze gerookte zwarte thee!

May 02, 2023Theesommelier Marloes

Lapsang souchong, één van de meeste bijzondere theesoorten in het assortiment van MEVROUW CHA.

Waarom?

Omdat het een gerookte zwarte thee is. De naam zegt het eigenlijk al. Het Chinese woord 'lapsang' betekent 'rokerig' en 'souchong' verwijst naar het vierde en vijfde blad van de theeplant, dat wordt gebruikt om de thee te zetten. Wat je nog meer moet weten over deze thee met rooksmaak, lees je hieronder:

Wat is Lapsang souchong?

Hoe wordt de thee gemaakt?

Is Lapsang souchong gezond?

Wat is de werking?

Combinaties met de thee

"WHEREVER LIFE PLANTS YOU, BLOOM WITH GRACE"

Lapsang souchong thee van MEVROUW CHA

Wat is lapsang souchong?

Lapsang souchong is een zwarte theesoort die is ontstaan ​​in het Wuyi-gebergte in de Chinese provincie Fujian. De thee staat bekend om zijn kenmerkende rokerige smaak en aroma, afkomstig van de theebladeren die worden gedroogd boven vuren van dennen- of cederhout. Deze manier van verwerken maakt de thee uniek in zijn soort.

Lapsang souchong| zwarte thee

Hoe wordt lapsang souchong gemaakt?

Om de gerookte zwarte thee te maken, laat de theeboer de theebladeren verflensen. Vervolgens worden de blaadjes gerold om hun celwanden te breken en hun smaak vrij te geven. Dan worden de bladeren in bamboemanden gelegd en boven brandend dennen- of cederhout gehangen om te drogen en de rook te absorberen. Dit proces wordt verschillende keren herhaald totdat de gewenste rooksmaak is bereikt.

Is lapsang souchong gezond?

In termen van gezondheidsvoordelen bevat de gerookte thee antioxidanten en kan het potentiële voordelen hebben voor de cardiovasculaire gezondheid, de cognitieve functie en de werking van het immuunsysteem. We vinden het wel belangrijk om hierbij aan te geven dat de thee niet kan worden gebruikt als vervanging voor medische behandeling.

Lapsang souchong | Zwarte thee van MEVROUW CHA

Wat is de werking van lapsang souchong?

Het cafeïnegehalte kan variëren, afhankelijk van de zettijd en de hoeveelheid gebruikte thee, maar bevat over het algemeen minder cafeïne dan koffie. Daarnaast bevat lapsang souchong (net als andere zwarte theeën) tannines die met hun antioxidanteigenschappen kunnen helpen bij het beschermen van het lichaam tegen schade door vrije radicalen. Ze kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een gezonde spijsvertering.

Koken, bakken en combineren met lapsang souchong

Over het algemeen kan de rokerige thee een geweldige aanvulling zijn op een breed scala aan gerechten vanwege zijn unieke rokerige smaak en geur. Het kan een gerecht versterken en er een extra dimensie aan toevoegen.

Hier zijn een paar manieren waarop de gerookte thee kan worden gebruikt bij het koken:

  • Als marinade: de rokerige smaak maakt lapsang souchong een ideale marinade voor vlees, vis en tofu. Om het nog spannender te maken kan het worden gecombineerd met andere smaakvolle ingrediënten zoals knoflook, gember en sojasaus.
  • In stoofschotels: de thee kan ook worden toegevoegd aan stoofschotels en soepen om er een ​​diepe, rokerige smaak aan toe te voegen. Dat werkt vooral goed in gerechten met stevige ingrediënten zoals rundvlees, varkensvlees en wortelgroenten.
  • In baksels: probeer bovendien eens cakes, muffins en koekjes te bakken met de thee als extra ingrediënt voor in het deeg of beslag. Als smaakmaker voor in het glazuur werkt het ook. De ​​subtiele rokerige smaak doet het onwijs goed met zoet.
  • Bij het grillen: gebruik de thee daarnaast als een rub of kruidenmengsel voor gegrild vlees en groenten. Meng het met andere kruiden en specerijen, zoals paprika en knoflook, en je wil niet meer anders.

En hier nog enkele suggesties voor foodpairing met lapsang souchong:

  • Hartige gerechten: het rokerige aroma past goed bij hartige gerechten. Denk aan vleesgerechten of groenteschotels uit de oven.
  • Zoete gerechten: het past ook goed bij zoete gerechten. Combineer bijvoorbeeld een appeltaart, een tarte tatin van peren of een romige perziktaart met een ijsthee van lapsang souchong. Wow!
  • Kaas: serveer het eens naast een kaasplateau. Het laat zich goed combineren met verschillende kazen, van brie tot blauwe kaas.
  • Chocolade: oe, en chocolade! Probeer het met een simpel stuk pure chocolade of ga all out en combineer het met chocoladetaart of -mousse.
  • Cocktails en mocktails: naast foodpairing is combineren met drank ook mogelijk. En leuk! Gebruik de rookthee als basis voor een old-fashioned cocktail. Of ga voor een alcoholvrije drank en maak deze smokey cherry tea!

Ja ja, we hebben het hier over een thee met een eigen unieke smaak en vol mogelijkheden. Experimenteer en ontdek wat het beste bij jouw smaakvoorkeuren past.

Bekijk hier Linda's selectie aan heerlijke zwarte theeën.

Meer blogs