Antieke theeposten en vers blaadje van de theeplant camellia sinensis

Wat is thee?

Mar 30, 2021Linda Appelman

Thee van MEVROUW CHA

Wat is thee nou eigenlijk? Wij theeliefhebbers vinden het heerlijk en drinken het nagenoeg dagelijks. En toch... Wat drinken we dan precies iedere dag? Klik hier voor een korte introductie video en lees daarna verder om van Theesommelier Linda te weten te komen hoe je thee kunt definiëren.

"Van proberen kun je leren."

Wat is thee?

Alles begint met de theeplant camellia sinensis. Schenk water over de bladeren die van deze plant af komen en je hebt thee. Waar koffie wordt gemaakt van koffiebonen, wordt thee dus gemaakt van theebladeren. De verwerking van de blaadjes na de pluk bepaalt de kwaliteit. Over het algemeen geldt: hoe groter de theebladeren, des te beter is de kwaliteit (en dus smaak!) van de thee. Laaggeprijsde theezakjes met daarin klein versneden blad of gruis zijn vaak van mindere kwaliteit. Meer over kwaliteitsthee lees je hier. Ook bepaalt het verwerkingsproces de theesoort, waarvan er maar liefst 6 bestaan.

6 theesoorten op een rij

De theeplant maakt 6 soorten thee: groene, zwarte, oolong, witte, gele en pu erh thee. De theesoort wordt bepaald door de manier waarop de theebladeren verwerkt worden.

Groene thee is thee van niet geoxideerde theebladeren. Door de verhitting, zo snel mogelijk na de pluk, vindt er geen oxidatie plaats. Geen oxidatie betekent dat de thee niet meer reageert met zuurstof, waardoor blaadjes hun groene kleur en smaak behouden.

Zwarte thee is thee van volledig geoxideerde theebladeren. Bij zwarte thee start er na het plukken een oxidatieproces. Door de reactie met zuurstof kleurt het theeblad volledig bruin tot zwart. Dit geeft zwarte thee eveneens zijn kenmerkende smaak en aroma.

Oolong thee is thee van deels geoxideerde theebladeren. Zo geniet je van beide werelden, want het zit precies tussen groene thee (niet geoxideerd blad) en zwarte thee (volledig geoxideerd blad) in. Dit proef je ook terug in de heerlijke smaak van deze theesoort.

Witte thee is de jongste speler in het theeveld, want enkel de bladknoppen en soms de jongste blaadjes van de theeplant worden met de hand geplukt voor deze zeldzame theesoort.

Gele thee is een zeldzame theesoort. Door een uniek stoomproces beginnen de theeblaadjes te zweten, waardoor deze theesoort zijn karakteristieke smaakprofiel creëert.

Pu erh thee is een gefermenteerde theesoort. De vintage thee wordt namelijk voor een bepaalde tijd te rijpen gelegd. Dit rijpingsproces geeft puerh zijn eigen identiteit en unieke smaak.

Een pure thee of een theemelange?

Bij iedere theesoort kun je kiezen voor pure thee of voor een theemelange. Met pure thee bedoelen we de theebladeren van een theesoort zonder verdere toevoegingen. Deze koopt Mevrouw Cha zelf in vanuit één van de theereizen naar de prachtige theelanden, want we vinden het belangrijk dat je weet waar de thee vandaan komt en wie de thee maakt om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Bij de theemelanges worden er kruiden, bloemen of andere natuurlijke ingrediënten aan de pure thee toegevoegd. Bij Mevrouw Cha maakt Theesommelier Linda de theemelanges zelf om de hoge kwaliteit te bewaken, zodat de pure theesmaak behouden blijft.

Kruidenthee is geen thee

Dan nog een leuk theefeitje: kruidenthee is geen thee. Thee bestaat voor 99% uit water en 1% uit bladeren van de theeplant. Bij kruidenthee worden er niet één theeblaadje gebruikt! Kruidenthee is een infusie van kruiden. Officieel zouden we het dus een kruideninfusie moeten noemen. Gelukkig weten we allemaal wat we eigenlijk bedoelen wanneer we het hebben over kruidenthee.

Theesommelier tips voor een perfect kopje thee

Ben jij een theedrinker en wil je graag meer Theesommelier tips voor een perfect kopje thee of zelfs huisgemaakte (suikervrije!) ijsthee? Klik op de groene knop hieronder voor al je thee inspiratie of ga direct naar één van onze interessante blogs voor meer thee weetjes.

Meer blogs