“Onze naam mag dan wel Koffietijd zijn, er wordt hier ook heel veel thee gedronken.” Presentator Patrick Martens bekent zelfs dat hij eigenlijk geen koffie lust. Gelukkig heeft hij in aflevering 175 van Koffietijd Theesommelier Linda op bezoek om hem en de kijkers te vertellen over de laatste theetrends. Kan je die aflevering niet meer zien? Geen stress - we brengen je hier helemaal up-to-date!
Patrick: "Thee is hot!"
Van koffietijd naar theetijd
Linda begint met uitleggen wat het betekent om theesommelier te zijn. “Ik ben dag in, dag uit bezig met thee,” vertelt ze. Haar kennis komt niet alleen uit dikke theeboeken – nee, Linda reist ook naar theelanden om van oorsprong tot kop alles te weten over thee. En dat komt goed uit, want Patrick zit met een theedilemma: altijd maar die gemberthee... "Lekker, maar saai!" Dus vraagt hij Linda om iets spannenders. Enter de nieuwste theetrends!
Geen wijn, maar thee bij je diner
Een van de grootste thee trends van dit moment is Lapsang Souchong. “Het is een gerookte thee, waarbij de bladeren boven dennennaalden worden gerookt,” legt Linda uit. Serveer het in een wijnglas voor een extra vleugje flair, en voilà! Patrick is om. Bonuspunten: deze thee combineert perfect met zalm. Foodpairing met thee is namelijk een ding! Net als bij wijn, maar dan alcoholvrij.
Matcha; het felgroene poeder
Patrick’s oog valt op het felgroene poeder – matcha! “Dit is nog zo’n trend,” zegt Linda terwijl ze met een bamboeklopper een perfecte matcha bereidt. Matcha maken is niet alleen lekker, het ritueel zelf is al een rustmomentje, valt Patrick op. Hoewel de presentator de pure versie iets te bitter vindt, is hij helemaal weg van Linda’s matcha mocktail met ginger ale en ijs. “Dit is héél verfrissend!” roept hij enthousiast.
Thee die van kleur verandert
Dan komt Linda met nog een showstopper: kittelbloem uit Indonesië. En nee, we hebben het niet over een saaie bloementhee. Deze kruiden geven een magische blauwe kleur aan je thee, en voeg je wat citroensap toe? PLOP – paars! De perfecte Insta-waardige thee voor je feed. #itsakindofmagictea
Dé zomertip van een theesommelier
Met de zomer in het vooruitzicht vraagt Patrick naar iets verfrissends. Linda’s gouden tip? Zelfgemaakte ijsthee, zónder suiker. Geen ingewikkeld recept, gewoon thee laten trekken in een fles met 80 graden water en een nachtje laten staan. “Lekker, want die horeca-ijsthee is altijd véél te zoet,” knikt Patrick instemmend, terwijl hij nipt aan een glas groene ijsthee met framboosjes en citroen. summer vibes, check!
Thee als toetje
Om het af te maken, vraagt Patrick welke thee perfect past bij het dessert van chocolade en frambozen dat net in de keuken wordt bereid. Linda’s antwoord: een warme groene theemelange. “Het zoete van de bloemen en aardbeien in de melange matcht perfect met de chocolade, en groene thee gaat goed bij het zuurtje van de framboos.” Warm geserveerd, zodat die chocolade heerlijk smelt in je mond. Patrick is helemaal overtuigd: “Dankjewel voor deze heerlijke thee tips!” En zo gingen er 7 theerijke minuten voorbij in "Koffie, Koffie… Tijjjd"!
Theesommelier op bezoek bij jou?
Wil jij zelf ook die thee-expert in huis halen? Bel of mail ons en we vertellen je alles over de mogelijkheden!