MEVROUW CHA bestaat 10 jaar! We blikken terug…

“MEVROUW CHA is zo goed als alle mensen die de afgelopen 10 jaar hebben meegeholpen bij het neerzetten van het Nederlandse theemerk voor kwalitatieve thee.”

 

Ik weet nog goed hoe het begon, aldus Theesommelier Linda. Ik was klaar met mijn studie Innovative Hospitality Management en had net een afstudeerperiode van 6 maanden in China achter de rug. China, het land met een theecultuur die meer dan 5000 jaar terug gaat. Als je het mij vraagt ademt dit land thee. De thee had mij gevonden en daar was het theemerk MEVROUW CHA.

MEVROUW CHA, het beste van beide werelden. Verfijnde thee met oorsprong, bereid op Westerse wijze en gebracht met een overdosis aan inspiratie en mogelijkheden om alles uit de theebladeren te halen. Met meer dan 60 thee producerende landen wereldwijd, waar vakmensen dagelijks pure theesmaken produceren, is het leven van een Theesommelier een feest. Er valt zoveel te ontdekken, en ik ben nog lang niet klaar…

 

“A little step may be the beginning of a great journey.”

MEVROUW CHA op theereis

 

10 jaar vol mooie thee herinneringen

Jeetje, wat een reizen. Want, zoals je weet begon mijn theereis in China. Rusland volgde. Daarna was Afrika aan de beurt. Toen werd het echt eens tijd om naar Japan te gaan, om vervolgens de theesmaken in Indonesië te ontdekken. Italië vloog er dit jaar nog tussendoor en nu staat Taiwan bovenaan mijn lijstje. En lieve theeleuten, dit is nog maar het begin!

Wat in 2012 begon als een hobby, gesteund door vrienden en familie en met name mijn moeder die als grootste supporter altijd klaar stond, groeide uit tot een voltijd baan in 2018. Ik vind het heerlijk om me uur na uur onder te dompelen in MEVROUW CHA’s theewereld. Gelukkig zijn er meer die dit met liefde doen. Naast de theeboer in het land van oorsprong dragen er in Nederland veel toppers bij om te zorgen dat jij in Nederland kwalitatieve thee kan drinken. Zo kwam onder andere Marloes er in 2019 als eerste personeelslid bij.

 

“Jij bent MEVROUW CHA toch?”

Toch nog even terug naar Rusland. Terwijl ik namelijk herinneringen ophaal, denk ik opeens aan Sochi. Ik mocht zowaar bij de Olympische Spelen in Sochi thee bereiden voor de koning en koningin. Wat was dat te gek! Dezelfde kriebels kwamen weer naar boven tijdens mijn tv debuut bij de liveshow van Koffietijd waar ik over de laatste thee trend mocht vertellen. Zo zie je maar… Thee leent zich voor heel veel mogelijkheden en dat is ook waar MEVOUW CHA voor staat. Proost dus, op alle mooie theemomenten die het leven geeft!

Tja, alle mooie theemomenten. Nu ik deze momenten jaar in, jaar uit met je aan het doornemen ben, voel ik me enorm dankbaar en krijg ik een trots gevoel. Trots op hoe ver MEVROUW CHA is gekomen. Hoe ver is dat dan precies? Nou, twee mini anekdotes. Bij zangles laatst, kijkt iemand me aan en vraagt: “Jij bent MEVROUW CHA toch?”. En ben ik bij een tankstation in Hoorn een cappuccino aan het bestellen, word ik aangesproken met: “Jij bent toch van de thee?”. Die herkenning van het gezicht van MEVROUW CHA zegt me alles! Het is een échte leerschool (hihi, that’s part of the job) geweest, waardoor ik mijn eigen ikigai heb gevonden. Wat is jouw ikigai? Schenk jezelf ook eens een kopje sanpin cha in, laat je meenemen op theereis. Deel ook jouw behoeften op het gebied van thee met ons, zodat we samen verder kunnen reizen.

 

“Make things happen!”

Theesommelier Linda Appelman van Mevrouw Cha

 

Nieuwe theekamer, nieuwe theekeuken, nieuwe theetuin!

Theeproeverijen geef ik al sinds de start van MEVROUW CHA op de Theeboerderij in Stompetoren. Waarbij overigens Noor een keer kwam helpen en sindsdien niet meer is weggegaan. Vandaag de dag groeit deze kanjer nog steeds mee met het theemerk. Wel is er in de tussentijd veel veranderd. Meer kennis, meer ervaring, meer smaken en meer bekendheid zorgde in 2020 voor de kers op de appelmoes. Het eerste officiële MEVROUW CHA kantoor werd geopend en de nieuwe Theekamer werd verbouwd, onder leiding van Inge. Met het resultaat dat we hier samen met échte theeliefhebbers échte thee kunnen ontdekken.

Daarbij is er dit jaar een kruiden- en bloementuin naast de Theekamer aangelegd. Serieus, alles wat is aangeplant is eetbaar! Met grote dank aan Arja, Bart & Ruud en niet te vergeten Ruud. Op deze manier kunnen we het eten, begeleidend aan de thee tijdens een theeproeverij, zelf maken met ingrediënten uit de tuin of uit de buurt. Ook aankomend jaar staat er weer een wauw-project op de planning als het gaat om eten uit de natuur, namelijk de start van voedselbos Oud Korenstein. Dit bos is aangrenzend aan ons kantoor in Stompetoren. Dit betekent: geen bomen planten in een land hier ver vandaan, maar we houden het zo dichtbij mogelijk op het naastgelegen land. Eén ding weet ik nu al zeker. De Szechuanpeper krijgt hier zeker een plaatsje. Dit is namelijk de ontdekking van afgelopen maand geweest. Deze besjes zijn zo lekker door een blondie (je weet wel, zo’n witte chocolade brownie) en dan in combinatie met de groene theemelange. Je hoort het. We blijven lekker door ontwikkelen!

Een échte theeproost op een groene, voedzame toekomst vol smaken en momenten met dierbaren.

 

“The best way to change the future is to create it.”

Mevrouw Cha op theereis in Bali

De waardering van mevrouwcha.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 813 reviews.
Stel je vraag op Facebook Messenger