Citroen, munt en korenbloem in je zwarte thee. Wat een combinatie! Hoe kom je erop, toch? Theesommelier Linda experimenteert dagelijks bezig met thee. Ook samen met ingrediënten. Vaak uit eigen tuin. Heerlijk, want het leidt meermaals tot heerlijke smaakcombinaties. Zoals bij onze zwarte theemelange. Het meestal donkere en aardse karakter van zwarte thee balanceert prachtig met de friszoete aanvulling van citroen, munt en korenbloem.
Lekker? Dat is 'ie zeker. Of de smaakingrediënten van de zwarte theemelange ook gezond zijn, dat gaan we nu uitzoeken!
"HAPPY TOGETHER"
De gezonde eigenschappen van citroen
Citroen. Een van de ingrediënten van de zwarte theemelange. Wat doet dit stukje fruit voor je gezondheid? Nou, het zit vol vitamines, mineralen en antioxidanten en we weten allemaal wat dat betekent. Het werkt antibacterieel en houdt daarmee ontstekingen tegen. Verkouden? Of een griepje? Citroen helpt. Extra voordeeltje. Het zorgt voor een frisse adem en gezonde mondhygiëne.
De gezonde eigenschappen van munt
Citroen zorgt voor de frisse smaak. Munt doet dat ook. De groene blaadjes zijn daarnaast goed voor het lichaam vanwege hun impact op de darmen. Munt staat bekend om zijn gasafdrijvende werking. Boeren en scheetjes dus. Tja, soms zit dat flink dwars. Net zoals bij ontstekingen van holtes en slijmvliezen. Ook daarbij: munt. Het zou verzachtend werken. Probeer het eens, bijvoorbeeld bij je volgende neusverkoudheid.
De gezonde eigenschappen van korenbloem
De gele kleur van citroen maakt een mooi palet met de blauwe bladeren van de korenbloem. Een lust voor het oog, deze thee. Je vergeet bijna dat deze schoonheid ook goed doet voor je lijf. Vroeger al, gebruikten mensen korenbloem om zijn vochtafdrijvende en bloedzuiverende werking. En dan nog iets. Had je koorts, dan was een kopje korenbloem gauw gemaakt.
Samen sterk
Citroen, munt en korenbloem. Deze drie ingrediënten liggen helemaal met elkaar op één lijn. Ze zijn het roerend met elkaar eens. Het schoonmaken maken en houden van je lijf staat voorop en daar hoort onder andere het verzachten bij ontstekingen bij. Wat kunnen we zeggen? Houd dit gouden trio dichtbij!
Bron: Groot handboek geneeskrachtige planten 4e druk – Dr Geert Verhelst