Zwarte thee in een glazen theepot

Hoe wordt zwarte thee geproduceerd?

Jan 11, 2013Linda Appelman

“Doe mij maar een kopje gewone thee”, is een uitspraak die je weleens voorbij hoort komen. Wat de meeste mensen daarmee bedoelen is dat ze zin hebben in een klassiek kopje zwarte thee, een theesoort die we allemaal kennen, maar wat weten we er daadwerkelijk van? Weet jij bijvoorbeeld hoe het komt dat zwarte thee zwart is? De thee komt van groene theebladeren, dus hoe werkt zoiets? Tijdens haar theereizen maakt Theesommelier Linda het productieproces mee, dus zij geeft je antwoord op de vraag hoe zwarte thee wordt geproduceerd.

"EACH ONE OF US CAN MAKE A DIFFERENCE, TOGETHER WE MAKE CHANGE"

Wat is zwarte thee?

Tot enkele jaren geleden wisten we enkel van het bestaan van zwarte thee af. Dat is vandaag de dag wel anders. We kennen witte, gele, groene, oolong en pu erh thee. Het zijn zes theesoorten, allemaal afkomstig van één plant: Camellia sinensis. Toch heeft zwarte thee een geheel eigen karakter. De thee staat bekend om zijn donkere kleur, rijke smaak en krachtige aroma. Het verschil in soorten zit 'm met name in de verwerking van de thee. Het productieproces is voor iedere theesoort anders. Ook voor zwarte thee.

Hoe wordt zwarte thee geproduceerd?

Het productieproces van zwarte thee bestaat uit vier stappen:

  1. Verwelken
    Nadat de theebladeren zijn geoogst, worden ze verwelkt (dit wordt ook wel 'verflensen' genoemd) om het overtollige vocht te verwijderen. Hierdoor worden de blaadjes slap en soepel, zodat ze tijdens het rollen ook niet breken.
  2. Rollen
    Vervolgens worden de verflenste bladeren gerold. Waar dat vroeger met de hand werd gedaan, gebruikt men nu vaak rolmachines met twee op elkaar draaiende vlakken. Door de schurende werking breken de celwanden van de theebladeren en het oxidatieproces begint. Dit oxidatieproces geeft zwarte thee zijn kenmerkende donkere kleur en smaak.
  3. Oxideren
    Na het rollen worden de bladeren blootgesteld aan lucht en vocht, waardoor ze verder oxideren. De theebladeren verkleuren langzaam van groen naar zwart.
  4. Drogen
    Tot slot worden de bladeren gedroogd en gesorteerd, bijvoorbeeld door de theebladeren te wokken of te drogen in een oven.

Zwarte thee drinken met MEVROUW CHA

Zwarte thee versus groene thee

Zwarte thee en groene thee worden beide gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis-plant, maar het belangrijkste verschil zit in het productieproces. Zwarte thee ondergaat een volledige oxidatie, terwijl groene thee minimaal wordt geoxideerd. Hierdoor creëren de theesoorten hun eigen unieke gezondheidsvoordelen.

Is zwarte thee gezond?

Naast het feit dat zwarte thee een heerlijke drank is, wordt het ook gewaardeerd vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen. Het bevat antioxidanten en bepaalde verbindingen die kunnen bijdragen aan de gezondheid van het hart, de spijsvertering en het immuunsysteem. Het is echter altijd raadzaam om bij gezondheidsvragen een deskundige om advies te vragen.

Zwarte thee drinken met MEVROUW CHA

Zwarte thee met zachte smaak

Suiker, melk of andere zoetstoffen worden vaak toegevoegd aan zwarte thee om de aanwezige bitters te verzachten. Totaal niet nodig volgens Linda. Als Theesommelier kiest ze enkel voor de zwarte theeën met hoge kwaliteit en waarvan de theebladeren heel zijn gebleven. Hierdoor kan de thee uren trekken zonder dat er nare bitters ontstaan. Het is zwarte thee met een zachte smaak. Proef het zelf.

Meer blogs