Theeplukker op theeplantage in Malawi

Op theereis in Malawi

Apr 01, 2017Linda Appelman

Het is maart 2017, het hoogseizoen voor thee. Theesommelier Linda droomt tijdens haar rit, van Thyolo richting de grens van Mozambique, weg bij het uitzicht van een en al theeplantages. De hele weg zie je appeltjesgroene velden. Niet gek, want de bodem daar is rijk.

Linda is onderweg naar de op twee na kleinste theeplantage uit de regio, gelegen tussen Blantyre en Mulanje, in het zuiden van Malawi. Waarom? Daar maakt de familie Kay vier theesoorten uit het assortiment van Mevrouw Cha.

Zomba parels, witte theemelange en citroengras. Linda was zo onder de indruk van dit familiebedrijf en de thee die ze produceren, dat ze vier theesoorten mee naar Nederland neemt. En dit is haar reisverhaal!

"WE HAVE NOTHING TO LOSE AND A WORLD TO SEE"

Een theereis door Malawi

Theereis Malawi voelt als een warm bad

"Vanaf moment één voel ik me welkom in Malawi. Mijn theereis leidt me naar plekken waar men weinig toerisme kent en dat merk je direct. De mensen zijn onwijs vriendelijk. Iedereen helpt je. Het lukte me bijvoorbeeld niet om een auto te huren en voor ik het wist stond er een handjevol mensen om me heen, zodat ik er niet alleen voor stond."

Een bezoek aan de theeplantages

"Ook ben ik onder de indruk wanneer we de theeplantages verkennen. Het ligt er allemaal netjes bij. Aan de steen, die bij ieder afgebakend stuk grond ligt, zie je welke theesoort er groeit. En groeien doet het! Zo goed zelfs dat er een half jaar lang per 11 à 14 dagen een nieuwe thee oogst plaatsvindt. Met een snoeischaar en een bak of zak gaan de medewerkers de plantage af en knippen ze met een schaar of plukken ze met de hand de beste theeblaadjes."

Een theereis door Malawi

"Blaadjes die vervolgens worden verwerkt tot thee. Soms worden ze zelfs gerold tot prachtige parels. Ik mag daar ook een handje mee helpen en krijg een spoedcursus. Nou, ik kan je één ding vertellen, het ziet er een stuk makkelijker uit dan het daadwerkelijk is!"

Eerlijk boeren uit Malawi

"Mijn reis naar Malawi en bezoek aan de theeboer, laat me meer zien dan het plukken en verwerken van thee. Ik krijg ook een goed beeld van de boer als ondernemer. Zo kwam ik erachter dat:"

  • De medewerkers opvallend goed worden verzorgd. Zij krijgen onderdak met alle nodige faciliteiten. Iedereen ontvangt medische zorg, waaronder bijvoorbeeld zwangerschapsverlof. Ook onderwijs is geregeld. Er is een school op de plantage, waar ieder kind van een medewerker naartoe gaat.
  • Het theebedrijf inclusiviteit nastreeft. Ze zijn voorstander van het aannemen van vrouwen, die overigens zonder moeite kilo's thee op hun hoofd vervoeren. Bovendien wordt iedere medewerker gezien en hun initiatieven worden gewaardeerd. Zo ontmoet ik een pottenbakster, een geitenhoedster en peperverkoopster. Allemaal vrouwen met initiatieven waar zij zelf en de plantage beter van worden.
  • De familie Kay een van de weinige theeplantages is die zoveel samenwerkt met kleine boeren uit de omgeving. 198 om precies te zijn. Onder andere voor het aanleveren van kruiden voor in de huisgemaakte theemelanges."

Een theereis door Malawi

"Het zijn allemaal factoren die meewegen in het kiezen voor het inkopen van thee bij een theeboer. In dit geval zie ik een eerlijke theeboerenfamilie. Ze doen hun best voor het bedrijf, voor alle medewerkers en hun product. Malawi en de familie Kay hebben een plek in mijn hart en met liefde verkoopt Mevrouw Cha deze met de handgemaakte theesoorten."

Meer blogs