Thee bij overgangsklachten | 3x advies van Theesommelier Linda

Vrouw zijn. Het valt soms niet mee. Gaat je menstruatie langzaam met pensioen, komt de overgang zich spontaan aan je voorstellen. Terwijl dit gebeurt, neemt je oestrogeen af en bouw je een tekort op. Daarom gaat de overgang vaak gepaard met overgangsklachten. Opvliegers is misschien het eerste dat in je opkomt. Maar denk bijvoorbeeld ook aan slaapproblemen, prikkelbaarheid, verlaagd libido en botontkalking. We zijn hier als vrouwen voor gemaakt, maar verzachtende omstandigheden zouden fijn zijn. Theesommelier Linda adviseert drie theesoorten bij overgangsklachten.

 

“I am a woman. What’s your superpower?”

 

Hop thee van MEVROUW CHA

 

 

Welke thee helpt bij overgangsklachten?

Een geheim recept voor het oplossen van alle klachten tijdens de overgang… We zouden er álles voor over hebben. Hoewel er niet 1 wondermiddel bestaat, zijn er 3 theesoorten die erom bekend staan de klachten te verminderen.

 

Verveine thee werkt verkoelend en kalmerend tijdens de overgang

Maak je een kruideninfusie van verveine, dan merk je mogelijk dat nerveuze en angstige gevoelens afnemen. Deze kalmerende werking zou zelfs kunnen ondersteunen bij een neerwaartse stemming. En bij slaapproblemen. Naast rust en ontspanning, kan verveine helpen bij de strijd tegen oververhitte momenten. Ein-de-lijk, verkoeling is daar! Verder zou het de baarmoeder stimuleren, wat voor minder schommeling zou moeten zorgen.

 

Frambozenblad thee voor de baarmoeder en tegen misselijkheid

Het blad van framboos kennen we vooral vanwege de positieve impact op de baarmoeder en spieren van het bekken. Het versterkt, het ontspant, het harmoniseert en het herstelt. Door de oestrogeen stimulerende werking, zou het bovendien specifiek werken tijdens de perimenopauze. Peri betekent rondom. Het gaat dus om een periode in de overgang, waarbij je van een vruchtbare naar een onvruchtbare periode overgaat. Als kers op de taart, lezen we vaker over ervaringen dat frambozenblad helpt bij misselijkheid.

Tenzij je arts anders zegt, gebruik je het kruid met mate bij aandoeningen die hormoonafhankelijk zijn of bij een voorgeschiedenis daarvan. Denk aan borst-, baarmoeder-, baarmoederhals- of eierstokkanker, endometriose, baarmoederfibromen, trombose of embolie.

 

“Luister naar het fluisteren van je lijf,
zodat het niet hoeft te schreeuwen.”

 

Hop thee van MEVROUW CHA

 

Hallo hop thee, doei overgang

Hop staat bekend om zijn fyto-oestrogene werking. Wat betekent nu fyto-oestrogene werking? Het helpt bij oestrogeentekort, waardoor het gas geeft bij botopbouw en op de rem trapt bij botafbraak. Daarnaast helpt het bij vasomotorische klachten, zoals opvliegers en nachtzweten. Maar ook, vaginale droogte en stemmingswisselingen. Je bent minder prikkelbaar en voelt je minder rusteloos. Dan als laatste: het verhoogt je libido! Ook niet geheel onbelangrijk, toch?

Tenzij je arts anders zegt, gebruik je het kruid met mate bij depressieve klachten. En net zoals frambozenblad, ook met mate bij aandoeningen die hormoonafhankelijk zijn of bij een voorgeschiedenis daarvan.

 

Tip van Theesommelier Linda

Drink je kruidenthee voor je gezondheid, laat de thee dan langer dan 10 minuten trekken. Op die manier haal je meer voedingsstoffen uit het kruid voor een optimaal vitaal effect. Vergeet bovendien niet te genieten van de heerlijke smaken en maak er je eigen theemoment van! 

 

Bron: Groot handboek geneeskrachtige planten 4e druk – Dr Geert Verhelst

De waardering van mevrouwcha.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 813 reviews.
Stel je vraag op Facebook Messenger