Jin Xuan oolong | Chardonnay thee | Direct van de Theeboer

De menukaart van de theeproeverij met lunch bij Mevrouw Cha ziet er elke keer anders uit en elke keer is het weer een ware ontdekkingstocht. Afgelopen weekend opende Mevrouw Cha opnieuw de deuren van de Theekamer. En hoewel er werd gesmuld van alle uiteenlopende theesoorten, kwam er deze keer toch een duidelijke nummero uno naar voren. Wie oh wie is deze keer de favoriet bij Mevrouw Cha’s theeproeverij? Ook zo benieuwd?

 

DE ABSOLUTE FAVORIET

jinxuan oolong thee van Mevrouw Cha in een witte theekop.De frontrunner bij het thee proeven afgelopen weekend was onze jin xuan oolong uit China. We begrijpen dit unaniem democratische besluit honderd procent!

 

WAT IS CHARDONNAY THEE?

Mevrouw Cha noemt het zelf haar chardonnay thee. Dit komt door de mooie lichte geur en smaak van karamel met een botertje. (Iets met water… en in je mond lopen…) De theeboer voegt lactose toe aan de stoom waarmee de theebladeren zijn verhit. Hierdoor smaakt jin xuan oolong zoals jin xuan oolong smaakt. Bovendien is dat de reden waarom het ook wel milky oolong wordt genoemd.

 

OOIT GEHOORD VAN OOLONG THEE?

Althans, dat verklaart het “milky” gedeelte. Oolong is een theesoort tussen groene (niet geoxideerde) en zwarte (volledige geoxideerde) thee in. Oolong is deels geoxideerde thee en heeft uiteindelijk dus een beetje van beide werelden. De mate van oxideren bepalen de theeboeren. Deze jin xuan oolong is een licht geoxideerde oolong en behoudt zo de frisse kenmerken van een groene thee  gecombineerd met een hint van het krachtige karakter van zwarte thee.

 

JIN XUAN OOLONG PAST BIJ…

Met deze smaaknotities in je achterhoofd, kun je je nu vast wel voorstellen dat de jin xuan oolong ontzettend goed samen op het menu kan worden gezet met bijvoorbeeld romige, hartige taarten of heerlijke, zoete slagroomsoesjes. Een broodje jonge kaas (zoals bij de theeproeverij van afgelopen weekend) doet het eveneens uitstekend met onze chardonnay thee. Door de smeuïge, romige en zachte smaak van de kaas is het liefde op het eerste gezicht bij die twee. Iets om aan te denken bij jouw volgende ontbijtje, of lunch!

 

DE TWEELING THEE VAN JIN XUAN

Mevrouw Cha is niet alleen op reis geweest naar China. Taiwan hoort ook bij één van haar theebestemmingen. Daar werd ze opnieuw overdonderd door de smaken van een milky oolong variant. Dat kan heel goed, want er bestaan meerdere milky oolong soorten op deze aardbol. En gelukkig maar, want ondanks dat het familie is, kennen beiden andere smaakprofielen. Benieuwd naar het verschil met deze Taiwanese milky oolong?

 

En dan nog iets… Hoe schrijf ik me zelf eigenlijk in voor zo’n theeproeverij met lunch? Klik hier en je ontdekt het vanzelf. 

De waardering van mevrouwcha.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 753 reviews.
Stel je vraag op Facebook Messenger