Er zijn meerdere legendes over tie guan yin bekend en ik deel graag de Wei legende met jullie.

Geschiedenis tie guan yin

In het hart van de provincie Fujian stond een verwaarloosde tempel. Bij de tempel stond een standbeeld, een ijzeren beeld van Guanyin. Elke dag als de arme boer Wei langs de verwaarloosde tempel liep dacht hij bij zichzelf, “er moet iets gebeuren”. Alleen als arme boer had hij de middelen niet om de tempel te restaureren. Schoonhouden kon hij wel en besloot dat dan ook te doen. Op een nacht verscheen het ijzeren beeld van Guanyin in zijn droom en vertelde hem dat er achter de tempel een schat op hem wachtte. Boer Wei ging de volgende dag op zoek naar de schat, en kwam tot zijn verbazing een jonge theeplant tegen. Hij plantte de theeplant op zijn plantage en verzorgde deze goed. Hij deelde de stekjes van de plant met andere boeren in de regio. De thee afkomstig van deze plant werd verkocht onder de naam; ‘Tie Guanyin, Iron Bodhisattva of Compassion’. De verkoop van de thee ging goed en Boer Wei en de boeren in de regio besloten om met het verdiende geld de tempel op te knappen en boer Wei genoot nog iedere dag van de mooie tempel die de regio zoveel goeds had gebracht.

Verschillende namen

Vanwege de legende kent deze thee veel verschillende namen: Tie Guan Yin, Ti Kwan Yin, Iron Buddha en Iron Goddess of Mercy, vernoemd naar de legende over het ontstaan van deze thee.

Productie oolong thee

Tie guan yin lijkt op groene thee, alleen door het korte oxidatieproces en het lichte roosteren verdwijnt de grassige smaak van de bladeren en wordt deze bloemig van smaak. Oolong is een theesoort die tussen groene en zwarte thee in zit en de uiteindelijk smaak is afhankelijk van het oxidatie percentage.

Oolong uit China en Taiwan

De oolong theesoorten van het eerste uur zijn de jin xuan oolong en de renshen oolong. Twee eerste twee wauw oolong theesoorten die ik als theesommelier proefde. Nu is de tijd aangebroken voor verdieping. Formosa, oftewel Taiwan, het land van de oolong als je het mij vraagt, en de bubbletea haha. April 2019 ga ik 1 maand in de leer op Formosa, opzoek naar het verhaal achter de oolong. Om in de stemming te komen, kan je alvast de volgende Taiwanese smaken proeven:

Cheers!

Stel je vraag op Facebook Messenger