Losse oolong thee van MEVROUW CHA​Tie guan yin is een oolong thee, waar meerdere legendes over bekend zijn. Ik, Theesommelier Linda van MEVROUW CHA, verdiep me graag in iedere theesoort die ik op theereis ontdek en deel dit graag met je om ook jou te inspireren op het gebied van thee en vooral ook de mogelijkheden van thee. Daarom ga ik je nu alles vertellen over de Wei legende.

 

Over tie guan yin, wat is oolong thee?

First things first. Eerst even terug naar de basis. Tie guan yin is een oolong theesoort. Dit is een minder bekende theesoort dan bijvoorbeeld groen of zwart, dus wellicht handig om iets meer context te geven. Drink je oolong thee, dan geniet je eigenlijk van beide werelden. De bereiding en de smaak ligt namelijk precies tussen groene en zwarte thee in. Bij groene thee blijven de blaadjes groen door het oxidatieproces te stoppen. Zwarte theebladeren daarentegen zijn volledig geoxideerd. Oolong balanceert er precies tussenin en wordt deels geoxideerd. Deels geoxideerd betekent niet dat iedere oolong eenzelfde graad van oxidatie heeft. Het varieert van licht tot zwaar geoxideerd. Beiden enorm smaakvol en vaak prachtige plaatjes om te zien vanwege het vaak opgerolde theeblad dat zich ontvouwt in je theekopje!

 

Een les geschiedenis van tie guan yin

In het hart van de provincie Fujian stond een verwaarloosde tempel met daarbij een standbeeld, ook wel het ijzeren beeld van Guanyin. Elke dag als de arme boer Wei langs de verwaarloosde tempel liep, dacht hij bij zichzelf: “Er moet iets gebeuren!”. Alleen als arme boer had hij jammer genoeg de middelen niet om de tempel te restaureren. Schoonmaken kon hij wel en besloot dat dan ook te doen.

Op een nacht verscheen het ijzeren beeld van Guanyin in zijn droom en vertelde hem dat er achter de tempel een schat op hem wachtte. Boer Wei ging (natuurlijk!) de volgende dag op zoek naar de schat en wat kwam hij tot zijn verbazing tegen? Een jonge theeplant. Hij plantte de theeplant op zijn plantage en verzorgde deze uitzonderlijk goed. Zodra het mogelijk was, deelde hij de stekjes van de plant met andere boeren in de regio. Je raadt het misschien al… De thee afkomstig van deze specifieke plant werd verkocht onder de naam ‘Tie Guanyin, Iron Bodhisattva of Compassion’. Door deze legende kent deze thee nu dus veel verschillende namen zoals Tie Guan Yin, Ti Kwan Yin, Iron Buddha en Iron Goddess of Mercy.

De thee ging als warme broodjes over de toonbank en dus besloten Boer Wei en de boeren in de regio om met het verdiende geld de tempel op te knappen. Eind goed, al goed. Want boer Wei genoot daarna nog iedere dag van de mooie tempel die de regio zoveel goeds had gebracht.

 

Losse oolong thee van MEVROUW CHA

Net zoals tie guan yin hebben alle oolong theesoorten hun eigen verhalen uit het verleden. Het is altijd leuk om daar iets meer over te weten te komen, voordat je gaat genieten van je (h)eerlijke theemoment! Leer zelf oolong thee kennen en spiek bij jin xuan oolong of da hong pao uit het thee assortiment van MEVROUW CHA.

En psst… Leuk om nog te weten: Taiwan is het oolong land dat bovenaan het lijstje van MEVROUW CHA staat om naartoe te reizen om nieuwe theesoorten te ontdekken. Houd MEVROUW CHA dus goed in de gaten via onze nieuwsbrief. Cheers!

Stel je vraag op Facebook Messenger