Wat is Sencha? | Japanse groene Thee | MEVROUW CHA

Tijd voor deze groene Japanse knapperd om in de spotlights te staan. Sencha, met zijn platte naaldvormige blaadjes is het de meest bekende en geproduceerde thee van Japan. Japan geeft ‘m een podiumplek en dat zouden wij ook moeten doen.

Maak kennis met senchaSencha groene japanse thee, theebladeren en gezette thee in een witte theekop van Mevrouw Cha.

Het is wel prettig om elkaar eerst beter te leren kennen, voordat we zoveel eer gaan toekennen aan zijn fijne en kleine theebladeren. Yame sencha komt uit Fukuoka en is een gestoomde groene thee. De specifieke sencha van Mevrouw Cha komt met de naam Fukamushi, een diep gestoomde variant in zijn soort. Bovendien zijn de theestruiken ongeveer zeven dagen voor de oogst afgedekt tegen het zonlicht om zo umami smaaktonen te benadrukken.

In de lente viert hij zijn oogstfeest. Na de pluk worden zijn bladeren zo vers mogelijk gehouden door middel van vochtige lucht. Dan volgt het stomen van het theeblad (ja ja, een Turks stoombad is er niets bij). Op die manier stoort het niet met zijn diepe groene complex. En alsof het om een echte gezondheidskuur gaat, is hij hierna een ware vitaminevorst te noemen met bovendien een laag gehalte aan cafeïne. Om de behandeling af te sluiten worden de bladeren nog een aantal keren gedroogd en gekneed tot dunne naaldjes. Zo breken de binnenste celwanden en komen de aroma’s gemakkelijker vrij.

Hoe smaakt sencha uit Japan?

Vers gezette sencha groene thee in een witte theekop van Mevrouw Cha.Oh, en over aroma’s, smaken.. Zacht. Licht. Fris. Groen. Zoet. Umami. Op zoek naar meer zoetheid en umami? Bereid deze sencha met een lagere temperatuur en je wordt op je wenken bediend. Bij Mevrouw Cha zetten we ‘m het liefst op 70 graden. Of als cold brew! Voordeeltje; hoe je ‘m ook zet, je gunt jezelf een enorme hoeveelheid aan anti-oxidanten en teanine (herstellend en ontspannend) door het drinken van deze leuke groene.

In Japan drinken ze sencha trouwens uit kleine cups. Met kleine slokjes wordt er van de thee gesmuld. Nog meer smullen wordt het tijdens een Japanse theeceremonie met een kleine zoetigheid erbij, bedoeld om de bitterheid van de thee te compenseren. Wij vinden sencha fantastisch als toevoeging aan borrelhapjes en hartige gerechtjes. Of eigenlijk, wij vinden sencha überhaupt fantastisch!

 

Als je dit lekker vindt…

…, dan kun je vast en zeker de smaken van shincha en sakura sencha waarderen. Deze theesoorten kun je ook wel het “broertje en zusje van” noemen.

Stel je vraag op Facebook Messenger