Wat is Matcha thee? | Theesommelier Marloes vertelt

MAAK KENNIS MET MATCHA

Maak je klaar voor je kennismakingsdate met matcha. Ze is anders dan alle andere groene, bladrijke theesoorten en verleidt je met haar unieke uiterlijk van heel fijn groen poeder. Groen poeder dat met heet water tot een schuimende massa wordt geklopt door een bamboeklopper (“chasen”). Wees goed voorbereid en pak dat meest fancy kledingstuk uit de kast, want je gaat op de stap met de meest verfijnde Japanse schoonheid.

DE SMAAK VAN MATCHA

Waarom willen we eigenlijk meer weten van matcha?

Door haar helder, frisgroene kleur alleen word je al verblind. Dan is er nog geen proeven aan te pas gekomen. Proef matcha en je bent verkocht. Ze is de perfect combinatie van hartig en licht zoet. Dit vult ze aan door grassig en romig te zijn.

THEE VOL ENERGIE

Bovendien is ze altijd goed voor je. Ze zit tjokvol antioxidanten. De vitaminen en mineralen zijn behouden gebleven doordat de bladeren zijn vermalen tot poeder. Dit maakt haar krachtiger dan een doorsnee groene thee. Echter nog steeds minder krachtig dan je bakje koffie. Ze geeft energie, maar laat je hart niet te hard kloppen.

Biologische matcha kunst, love for tea.WAT IS MATCHA

Maar wat maakt matcha nou eigenlijk matcha?

Mevrouw Cha’s matcha wordt gemaakt van tencha theeblaadjes. De theeblaadjes zijn vier weken voor de oogst geschaduwd. Dit gebeurt met een zwart doek dat nog maar 5% van het zonlicht doorlaat. De topjes van de blaadjes worden geplukt, gestoomd en intensief gedroogd in een hete oven. Vervolgens worden de blaadjes fijngesneden en de steeltjes verwijderd. Het blad dat overblijft noemen we tencha. De tencha theeblaadjes worden fijngemalen tot groen poeder. Tadáá, Matcha.

 
JAPANSE THEECEREMONIE

De poederthee wordt bij de Japanse theeceremonie Cha No Yu gebruikt. Cha No Yu betekent “warm water voor de thee”. De ceremonie wordt door de vele strikte regels in alle perfectie uitgevoerd. Je bent er een paar uur mee zoet, het geeft je een feest aan rituelen en een uiteindelijke gevuld met groene schoonheid.

MEER MET MATCHA

Matcha wordt gezet als thee, maar je kunt er veel meer kanten mee op. Je kunt er melk aan toevoegen voor een matcha latte (zie ook recept). Of je kunt het eten als ijs, in je cheesecake verwerken of door je havermout lepelen.. Dus koksmuts op en gaan!

Stel je vraag op Facebook Messenger