Wat is duurzame thee? | Theesommelier Linda legt uit

Mevrouw Cha op theereis in BaliWe willen allemaal het beste voor deze wereld, zodat deze zo lang mogelijk kan bestaan. Je wilt zoveel mogelijk doen om hier jouw steentje aan bij te dragen. Hoe klein dat steentje dan ook mag zijn. Eén grote bewuste keuze of verschillende kleine maken het verschil. We kunnen deze keuzes maken op allerlei vlakken van ons leven. Zo kun je ook op het gebied van thee het milieu al dan niet een handje te helpen. Laten we eens kijken wat MEVROUW CHA er aan doet. Welke bewuste keuzes maakt Theesommelier Linda in het kader van duurzaamheid?

 

Wat doet MEVROUW CHA als het om duurzaamheid gaat?

Theesommelier Linda is op haar werk en in haar dagelijks leven bezig met een mooie wereld. Bij iedere actie denkt ze na over de eventuele consequenties voor het milieu.

 

Als het bijvoorbeeld mogelijk is om producten in Nederland te verkrijgen of te telen, grijpt ze deze met beide handen aan. Zo komt de verveine thee uit eigen tuin en werken we voor onze hop thee samen met Reinier en Riet van de hopplantage in Zieuwent (Achterhoek). Het produceren vanuit Nederland scheelt weer een vliegrit.

 

Andere producten zijn niet te verkrijgen in Nederland. In dat geval is er een vliegreis nodig om de theeboeren en hun plantages te leren kennen, de meest eerlijke (in de breedste zin van het woord) partner te kiezen en zo een duurzame zakelijke relatie op te bouwen. Uiteraard maakt dit dat we bezig blijven met compenseren en bewust keuzes tegen elkaar afwegen. Dus…

 • werken we zoveel mogelijk samen met experts ter plaatse of maken gebruik van internet (meeting via Zoom of Skype) als het om een grotere afstand gaat om zo het reizen te verminderen;
 • werken we zoveel mogelijk vanuit huis en lokaal om reistijd en uitstoot zo laag mogelijk te houden;
 • maken we gebruik van bestaande logistieke processen voor het verzenden van de thee van land van oorsprong naar Stompetoren;
 • proberen we de pakketjes zoveel mogelijk passend te maken, zodat we minder vulmateriaal nodig hebben en er meer pakketjes in de auto van de postbode passen;
 • en bestellen we de theesoorten 1 keer per jaar en proberen we zoveel mogelijk zendingen te groeperen.

 

Bovendien blijft het bij iedere theesoort belangrijk om te kijken naar de aard van het beestje. Klik hier en lees er alles over.

 

Bewust kiezen voor eerlijke thee

Kiezen voor onder andere minder reisbelasting en slim logistiek werken helpt de wereld een handje. Het zijn handelingen waar we ons zeer bewust voor inzetten. Je zou zeggen… Easy. Echter, blijkt het ontzettend makkelijk om uit gewoonte (en weinig bewustwording) te kiezen voor handelingen die minder goed zijn voor het milieu. Om bewust te kiezen moet je ergens bij stil staan, zodat je daarna je minder goede gewoonte kunt veranderen in een goede gewoonte. Lees alles over gewoonten en het veranderen ervan in deze blog.

 

Wat kun jij doen voor een duurzaam kopje thee?

Bij eten en drinken is het altijd goed om je in te lezen in de makers van alle producten. In hoeverre denkt de producent van jouw thee na over het milieu? Maken ze bewuste keuzes in hun handelen? Kiezen ze voor duurzame samenwerkingspartners? Kies voor een duurzaam product en je bent zelf duurzaam!

 

Daarnaast kun je een voorbeeld nemen aan de manier van inkopen van MEVROUW CHA. Theesommelier Linda koopt 1 keer per jaar in om zo het milieu niet meer dan dat te belasten. Dit kun jij ook! Koop in plaats van 25 grams theezakjes de theezakjes van 100 gram. Er is minder verpakking nodig en minder verzendingen, waarmee minder verzendritten en CO2 uitstoot (check Ecopassenger om je CO2 impact te meten). Bovendien doe je er jezelf een plezier mee. Met jouw bewuste keuze betaal je in verhouding minder voor de thee en ben je in verhouding minder verzendkosten kwijt! Kijk maar eens in onze thee shop.

 

Duurzame tips van MEVROUW CHA

In deze blog noemen we een aantal dingen op die we kunnen doen op het gebied van thee. Natuurlijk is het belangrijk om het breder te trekken dan alleen dat. Er zijn veel mensen bezig met onze mooie wereld mooi te houden. Kijk maar eens naar de volgende indrukwekkende initiatieven op Instagram:

 

Wat wordt jouw volgende (kleine of grote) initiatief?

 

 • Verveine | Kruidenthee van MEVROUW CHA

  Verveine

  Nº 46 | Friskruidig  7,95
 • Aanbieding! Brandnetel | Kruidenthee van MEVROUW CHA

  Brandnetel

  Nº 14 | Kruidig Vanaf  7,95
 • Hop thee | Kruidenthee van MEVROUW CHA

  Hop thee

  Nº 40 | Hoppig  7,95
De waardering van mevrouwcha.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 753 reviews.
Stel je vraag op Facebook Messenger