Verveine thee van Mevrouw Cha​Wist je dat Theesommelier Linda de verveine thee (ook wel citroenverbena genoemd) van Mevrouw Cha uit haar eigen theetuin in Stompetoren haalt? De verveine doet het heel goed in het Noord-Hollandse landschap. Eenmaal geoogst en gedroogd, gebruikt Mevrouw Cha het volle blad voor een heerlijk kopje thee. Verveine thee brengt je kruidigheid en frisse citrussmaken. Naast de fijne smaak heeft verveine ook fijne eigenschappen. Het is een antioxidanten-bommetje en helpt je om te ontspannen, te ontstressen en beter te slapen. Bovendien werkt het positief voor jouw spijsvertering. Genoeg redenen om dit kruid zelf in jouw tuin te gaan zetten. Het is ontzettend simpel. Wel of geen groene vingers? Het maakt niet uit. Doe lekker mee en creëer je eigen thee.

 

Zelf je thee maken

Linda helpt je er graag bij. Stap voor stap gaan we je helpen van een verveine plant naar een heerlijk kopje verveine kruidenthee. Verveine of citroenverbena maakt geen zaden, dus je kunt in de nazomer stekken (bij kamertemperatuur) of je maakt net als wij nu alvast een snelle start met een jonge plant die je meekrijgt door het verveine theepakket te bestellen. In het voorjaar (nu dus 😊) is de juiste tijd om er mee te beginnen. Op deze manier kun je er de hele zomer van oogsten en is de plant al ‘volwassen’ en beter bestand tegen de tijd dat winter zijn intrede maakt.

 

Hoe verzorg je de verveine plant?

De verveine plant is een ideale plant om te verzorgen. Geef de plant ruimte in luchtige grond, regelmatig water (vochtig, niet nat!) en zon en hij is happy. Bijvoeden mag natuurlijk met voeding voor groene planten en houd je daarbij aan de aanwijzing op de verpakking. Hij houdt niet van wind, dus zorg voor een beschut plekje. Waar verveine ook moeite mee heeft is vorst. Hij kan zeker vorst verdragen, maar te lang te lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat hij verzwakt of dood gaat. De vorst in Nederland is minder streng, dus het is altijd goed om het te proberen in de volle grond. In een pot vindt verveine het ook fijn, omdat je deze bij vorst tijdelijk in huis kunt zetten en een pot sowieso sneller opwarmt dan volle grond. Begin mei is een mooie tijd om de verveine lekker buiten te laten staan. De verveine plant laat zijn blaadjes dan zien tot ongeveer eind herfst.

 

Verveine vers of gedroogd oogsten

Als de plant groot genoeg is, kun je de verveine bladeren oogsten wanneer je wilt en blijven er altijd blaadjes over om voor de nieuwe groei te zorgen. Je kunt de verse blaadjes (los of aan een takje) in een opgerold stukje keukenpapier bewaren in de koelkast voor een paar dagen. Voor de gedroogde variant leg je de verveine bladeren uitgespreid neer op een rooster in een droge, donkere, goed geventileerde en redelijk warme plek. Ze hebben een paar dagen tot een week nodig om te drogen. Daarna is het niets anders dan de gedroogde blaadjes van de takken halen en in een afsluitbaar zakje of potje (licht- en luchtdicht) leggen. Deze bladeren blijven zeker een jaar heerlijk van smaak.

 

Lekker je eigen verveine thee drinken

En dan is het zover. Je kunt de verse en droge bladeren gebruiken voor een lekker warm kopje thee. Bij verse bladeren maakt een takje met ongeveer tien blaadjes een heerlijke thee  (90 graden, 5 minuten). Vier gedroogde verveine bladeren (100 graden, 5 minuten) zijn al genoeg voor één theekop. Of kijk hier en maak er een cold brew ijsthee van. Je kunt thuis meteen aan de slag met je eigen verveine theepakket. In het pakket vind je een jonge verveine plant, de gedroogde verveine thee van Mevrouw Cha en een theekaart met alle informatie over de verveine thee. Jouw eigen theetuintje wacht op je.

 

 

Bronvermelding: https://www.groei.nl/moestuin/kruiden/hoe-zaai-ik-citroenverbena – Vereniging Groei & Bloei

 

Stel je vraag op Facebook Messenger