Wist je dat Theesommelier Linda de verveine thee (ook wel citroenverbena genoemd) van MEVROUW CHA uit haar eigen theetuin in Stompetoren haalt? De verveine doet het heel goed in het Noord-Hollandse landschap. Eenmaal geoogst en gedroogd, gebruikt MEVROUW CHA het volle blad voor een heerlijk kopje thee. Verveine thee brengt je kruidigheid en frisse citrussmaken. Naast de fijne smaak heeft verveine ook fijne eigenschappen. Het is een antioxidanten-bommetje en helpt je om te ontspannen, te ontstressen en beter te slapen. Bovendien werkt het positief voor jouw spijsvertering. Genoeg redenen om dit kruid zelf in jouw tuin te gaan zetten. Het is ontzettend simpel. Wel of geen groene vingers? Het maakt niet uit. Doe lekker mee en creëer je eigen thee.
Zelf je thee maken
Linda helpt je er graag bij. Stap voor stap gaan we je helpen van een verveine plant naar een heerlijk kopje verveine kruidenthee. Verveine of citroenverbena maakt geen zaden, dus je kunt in de nazomer stekken (bij kamertemperatuur) of je maakt net als wij nu alvast een snelle start met een jonge plant die je mee kan bestellen met bepaalde theesoorten in het voorjaar (enkel in het voorjaar beschikbaar, blijf op de hoogte via de nieuwsbrief). In het voorjaar is de juiste tijd om er mee te beginnen. Op deze manier kun je er de hele zomer van oogsten en is de plant al ‘volwassen’ en beter bestand tegen de tijd dat winter zijn intrede maakt.
Hoe verzorg je de verveine plant?
De verveine plant is een ideale plant om te verzorgen. Geef de plant ruimte in luchtige grond, regelmatig water (vochtig, niet nat!) en zon en hij is happy. Bijvoeden mag natuurlijk met voeding voor groene planten en houd je daarbij aan de aanwijzing op de verpakking. Hij houdt niet van wind, dus zorg voor een beschut plekje. Waar verveine ook moeite mee heeft is vorst. Hij kan zeker vorst verdragen, maar te lang te lage temperaturen kunnen ervoor zorgen dat hij verzwakt of dood gaat. De vorst in Nederland is minder streng, dus het is altijd goed om het te proberen in de volle grond. In een pot vindt verveine het ook fijn, omdat je deze bij vorst tijdelijk in huis kunt zetten en een pot sowieso sneller opwarmt dan volle grond. Begin mei is een mooie tijd om de verveine lekker buiten te laten staan. De verveine plant laat zijn blaadjes dan zien tot ongeveer eind herfst.
Verveine vers of gedroogd oogsten
Als de plant groot genoeg is, kun je de verveine bladeren oogsten wanneer je wilt en blijven er altijd blaadjes over om voor de nieuwe groei te zorgen. Je kunt de verse blaadjes (los of aan een takje) het beste gelijk gebruiken. Voor de gedroogde variant leg je de verveine bladeren uitgespreid neer op een rooster in een droge, donkere, goed geventileerde en redelijk warme plek. Ze hebben een paar dagen tot een week nodig om te drogen. Ook kun je het op een zonnig plekje drogen, waarna het binnen een dag droog is. Daarna is het niets anders dan de gedroogde blaadjes van de takken halen en in een afsluitbaar zakje of potje (licht- en luchtdicht) leggen. Deze bladeren blijven zeker een jaar heerlijk van smaak.
Lekker je eigen verveine thee drinken
En dan is het zover. Je kunt de verse en droge bladeren gebruiken voor een lekker warm kopje thee. Drink verveine het hele jaar door, zomers vers en in de winter je eigen verveine gedroogd. Bij verse bladeren maakt een takje met ongeveer tien blaadjes een heerlijke thee (90 graden, 5 minuten). Vier gedroogde verveine bladeren (100 graden, 5 minuten) zijn al genoeg voor één theekop. Of kijk hier en maak er een cold brew ijsthee van.
Bronvermelding: https://www.groei.nl/moestuin/kruiden/hoe-zaai-ik-citroenverbena – Vereniging Groei & Bloei