Mevrouw Cha op theereisOp theereis in Japan

Voordat ik, Theesommelier Linda, op theereis ging, was ik er al achter… Wil je écht goede kwaliteit Japanse thee, dan kom je uit bij zakenrelaties van vrienden, is de gunfactor een feit en geef je het aantal kilo’s dat je voor dat jaar nodig hebt (je bestelling) door voordat de thee geoogst is. Nu zijn mijn vader en mijn broertje agrariërs en vertelde ik hun dit verhaal. “Hoe gaaf is het als je aan het begin van het broccoli seizoen (april) je broccoli al verkocht hebt, omdat je kwaliteit zo goed is en daarom iedereen het wil hebben?”

Met deze informatie kwam ik uiteindelijk in goede handen in Yame terecht. Waar Jiro (hosteleigenaar met ook kleine theeplantages), degene die mij door Yame heeft geleid, mij in contact heeft gebracht met alle unieke theeboeren uit de buurt die hij kent. Ik kon al mijn vragen stellen en zo kwamen me allerlei unieke visies en smaken om de oren vliegen. Heerlijk! Met mooie theesoorten, waaronder sanpin cha en matcha, in mijn tas kon ik mijn reis voortzetten 😊.

 

Fit en vitaal oud worden met sanpin cha thee

Sanpin cha is één van de theesoorten die (via Jiro) bij een unieke Japanse theeboer vandaan komt. Je kunt het kennen van het boek ‘Ikigai’. Het gaat over hét Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. En jazeker dames en heren, ze hebben het geheim gevonden! Ze leven op het eiland Okinawa in Japan, één van de blauwe zones. Blauwe zones zijn gebieden, waarvan de bevolking een specifieke leefstijl en -omgeving deelt en waar de mensen meetbaar langer leven. Zelfs (relatief vaak) 100 jaar en ouder worden. Eén van de aspecten uit hun leefstijl is het per dag drinken van (gemiddeld) 3 koppen sanpin cha om je portie gezondheid binnen te krijgen. Tsja, wil je ouder worden? Dan weet je nu wat je te doen staat!

Sanpin cha bestellen

 

Wat is matcha poeder thee?

Naast de gezonde sanpin cha heb ik in Japan ook matcha thee ontdekt. Deze groene topper komt uit Kagoshima, een plek die zich perfect leent voor de ontwikkeling van de theeplanten door de extreem rijke, verse en vruchtbare grond. Dit proef je terug als pure en intense smaken van groen. De smaak wordt eveneens geïntensiveerd door de manier van verwerking. De theeboer laat het theeblad namelijk niet heel, maar maalt de theebladeren fijn tot er poeder overblijft.

We zijn gewend het water van de theebladeren te drinken, maar in dit geval (doordat het is fijngemalen) drink je het hele theeblad op en krijg je dus alle stofjes binnen die het theeblad bevat. Daarom geeft dit antioxidanten bommetje (soms wel 5x zoveel als ‘normale’ groene thee) jouw je dagelijkse gezondheidsboost. Dus voor alle healthfreaks onder ons… Ga er lekker thee (latte kan ook) van zetten. Je bent gezond bezig en het smaakt overheerlijk. Bovendien kun je het heel goed meenemen, want aangezien het poedervorm is past het heel goed in je reistas.

Matcha thee bestellen

 

Klinkt het maar gek, gemalen poeder thee? En weet je niet zo goed wat je ervan moet denken, dus begin je er maar niet aan? Neem even de tijd om onze blog over gewoonten en vooral gewoonten verbreken te lezen. Wie weet brengt het je nieuwe inzichten!

Stel je vraag op Facebook Messenger