Thee uit Malawi

In Malawi gaan we op bezoek bij de theeboerderij van de familie Kay gelegen tussen Blantyre en Mulanje in het zuiden van Malawi, verscholen tussen de immense theeplantages waar de nadruk op het produceren van CTC thee (de inhoud van onze befaamde theezakjes) ligt.

Dit is de twee na kleinste theeplantage uit de regio en een van de weinige theeplantages die samen werkt met small holders, kleine boeren uit de omgevingen voor het o.a. aanleveren van kruiden voor in de huisgemaakte thee melanges.

Ook heeft deze theeboer speciaal voor ons op verzoek verschillende recepturen uitgewerkt, met aandacht proeven we deze samen. Leuk om te weten is dat het eindresultaat van dit samenwerkingsproject te proeven is bij de bakery cafe’s in Nederland. Verschillende handgemaakte en unieke smaken uit Malawi. Met de hand gerolde thee zorgt voor meer eigen natuurlijke aroma’s wat een ware smaaksensatie in je kopje vormt.

Wanneer we ons bezoek in Februari 2017 brengen is het volop hoogseizoen. De speciale handgemaakte theesoorten worden voornamelijk in het laagseizoen geproduceerd. Gelukkig worden er tijdens ons verblijf thee parels gemaakt en kunnen we een handje helpen.  Ook krijg ik een spoedcursus zwarte thee rollen, wat er makkelijker uitziet dan het daadwerkelijk is.
Alle thee op van deze theeboer wordt met de hand geplukt. Enkel soms ter behoud van de theestuik wordt deze gesnoeid met de snoeischaar waar een wit bakje aan vast zit, zodat de geknipte theebladeren in het bakje vallen en de plukster deze gemakkelijk in haar mand kan doen. Op de tafels waar de theebladeren liggen te verwelken kun je precies herleiden welke thee is geplukt en welke gesnoeid.

Bijna alle mensen die op de plantage werken hebben een boeren achtergrond en zijn gewend aan fysiek werk. Ook zijn we verbaasd over de kracht van de vrouwen die zonder moeite kilo’s thee vervoeren op hun hoofd.  Binnen dit familiebedrijf zijn ze voorstander van het aannemen van vrouwen.


Ook stimuleert de familie Kay de medewerkers om zelf met initiatieven te komen. Zo maken we kennis met de pottenbakster, de dame met de 75 geiten, de peperdame, allemaal initiatieven waar de dames en de plantage beter van worden. Ook werken zij samen met 198 kleine boeren. Twee van deze boeren telen ook citroen verbena. Wij gaan bij een van deze boer op bezoek. We treffen een uiterst kleine plantage aan met een paar bossen citroen verbena. De boer verteld dat hij deze de week ervoor heeft gepland. Hilarisch waar ik in mijn eigen tuin minimaal 3 maanden en heel veel liefde aan mijn plantjes moet geven om ze iets te laten groeien. Schiet er hier binnen een week een hele struik uit de grond. Nu realiseer ik mij ook goed dat je hier geen groot stuk grond nodig hebt, je kunt namelijk heel veel produceren op hetzelfde stukje grond.

Mevrouw Cha op de foto met de theeboer die ook verveine voor in haar theemelange teelt.

Tevens is de zorg voor de medewerkers opvallend goed, wanneer je op de plantage werkt wordt er voor je gezorgd. Waterpompen, toiletten, huisvesting, medische zorg, zwangerschapsverlof van 8 weken, etc.

Zo is er ook een school op de plantage waar ieder kind van de medewerker naar toe moet, wanneer dit niet het geval is word de familie ontslagen. We doen veel indrukken op tijdens deze indrukwekkende theereis.

Malawi is een rijk land, alleen de mensen zijn niet rijk. De flora en fauna en liefde van de mensen is er in overvloed en heeft een plek in mijn hart. Met liefde verkoopt Mevrouw Cha deze met de handgemaakte theesoorten en hoopt veel (h)eerlijke thee van dit indrukwekkende familiebedrijf te verkopen. Neem een kijkje in de online theeboutique van Mevrouw Cha.

 

Stel je vraag op Facebook Messenger