Japan

“We gaan op theereis naar Japan! Een theereis is altijd overweldigend en inspirerend. Na alleen maar mailcontact gehad te hebben, ontmoet ik dan eindelijk de theeboeren die de thee maken. Maar naast thee vind ik het ook altijd fijn om meer te leren over de cultuur in het theeland, want thee en cultuur gaan wat mij betreft hand in hand.”

“Japan is het land waar men respect heeft voor elkaar en waar men er alles aan doet om de ander niet tot last te zijn. Er wonen namelijk 130 miljoen mensen op dit eiland waar veel thee wordt verbouwd, veel ijsthee wordt gedronken en waar men uiterst schoon en behulpzaam is. Japan is het land waar slurpen een beleefdheid is en waardoor ik nu mijn best moet doen om het weer ‘af te leren’ in Nederland.”

 

Theesommelier Linda tijdens theereis in biologische theeplantage in JapanTheetuinen en theeplantages

De theetuinen in Japan zien er heel anders uit dan theeplantages elders in de wereld. De theestruiken worden dicht op elkaar in lange rijen geplant. De bovenkant wordt afgerond zodat machinaal oogsten mogelijk is. Kenmerkend voor Japan is het landschap van golvende, groene theestruiken over heuvels.

Overnachten tussen de thee

“Vervolgens vliegen we naar Fukuoka waar we afreizen naar het plaatsje Yame. Yame is de plek waar we bergwater drinken en in ons gastenverblijf de waterval horen stromen. Het is ook het plaatsje waar heel veel mensen thee verbouwen en waarbij je minimaal 0,2 hectare thee moet bezitten om gezien te worden als een echte theeboer.

We verblijven in het gastenverblijf van Jiro tussen de theeplantages. Zijn gastenverblijf bevindt zich in het hoogstgelegen huis van het dorpje en het uitzicht over de vallei tussen de theeplantages is echt geweldig.”

“Voordat ik hier arriveerde, dacht ik dat Yame een klein dorpje was, voor Japanse begrippen is 65.000 inwoners klein en daarbij wonen er in dit gebied al meer dan 200 theeboeren. Toevallig spreekt er één goed Engels en dat is dan ook de reden dat we hier zijn.”

 

Theeplanten snoeien in japanMeewerken op de theeplantage van Jiro in Fukuoka

“Vlak voordat we arriveren in Fukuoka is er een ernstige vorst geweest waardoor sommige theeplantages zijn aangetast. Een theeboer besluit om de kapot gevroren blaadjes alvast te snoeien waardoor hij later in het seizoen hopelijk zijn eerste oogst kan binnenhalen. Voordat ik aan mijn theereis begon, had ik niet verwacht dat ik met deze werkzaamheden kon helpen: een ware ervaring. De snoeischaar is best zwaar en als Hollandse meid wil ik niet onder doen aan de werknemers, alleen na het snoeien van drie plantages heb ik toch echt wel spierpijn in mijn armen en mijn benen zitten vol blauwe plekken. Ook voelt het onnatuurlijk om de theeplanten nu al te snoeien en wil ik het uiteraard goed doen. Kortom ik heb die nacht heerlijk geslapen ;).Theesommelier Linda in theeplantage in Japan.

“De dag erna gaan we helpen met de kabuse, het doeken leggen. Deze doeken worden tien dagen voor de oogst over de theeplanten gespannen, waardoor Kabuse Sencha, ook wel bekend als Kabusecha, zijn unieke, licht zoete smaak krijgt. Dit werk ligt mij beter en op mijn hippe laarsjes dekken we in 2 uur met zijn vieren, zes banen theeplanten toe.”

 

“Naast werken op de theeplantage, hebben we ook veel theeboeren gesproken, heel veel groene thee gedronken en hun bedrijven en theeplantages bezocht. Van thee komt het ander en zo heb ik weer een nieuwe selectie van biologische Japanse theesoorten voor in het assortiment van Mevrouw Cha.”

Stel je vraag via mail