Theereis door Japan | Op zoek naar Japanse thee, direct van de theeboer

Op theereis naar Japan! Een theereis is altijd overweldigend en inspirerend. Na alleen maar mailcontact gehad te hebben, ontmoet ik dan eindelijk de theeboeren die de thee maken. Met hen duik ik dieper in de theewereld en leer ik tegelijkertijd meer over de cultuur van het theeland, want thee en cultuur gaan wat mij betreft hand in hand. Ik vertel je hier over mijn ervaringen, zodat jij hier ook meer over te weten komt zonder direct de enorme hoeveelheid kilometers af te leggen.

 

“Collect (tea)moments, not things.”

 

In Japan is thee slurpen een beleefdheid

Het eerste dat me opvalt tijdens mijn theereis in Japan is dat het een land is waar men respect heeft voor elkaar. En waar men er alles aan doet om de ander niet tot last te zijn. Er wonen namelijk 130 miljoen mensen op dit eiland. Fijn dus als iedereen behulpzaam is, en uiterst schoon.

Als Theesommelier zie ik ook meteen dat er overal waar ik kijk thee wordt verbouwd. Het is een land van heel veel thee. Niet gek dan ook, dat ijsthee eveneens populair is. Wat ik verder leuk vond is slurpen in Japan een beleefdheid is. Ik moet eerlijk bekennen dat ik na mijn reis door Japan, mijn best moet doen om mijn slurpgedrag weer ‘af te leren’ in Nederland.

 

Theereis door Japan

 

Japanse theetuinen en theeplantages

De theetuinen in Japan zien er heel anders uit dan theeplantages elders in de wereld. De theestruiken worden dicht op elkaar in lange rijen geplant. De bovenkant wordt afgerond, zodat machinaal oogsten mogelijk is. Kenmerkend voor Japan is dan ook het landschap van golvende, groene theestruiken over heuvels.

 

Overnachten tussen de theeplanten

De Japanse theereis brengt me onder andere naar het plaatsje Yame. Voordat ik er arriveerde, dacht ik dat Yame een klein dorpje was. Dat klopt, voor Japanse begrippen dan. Maar intussen telt de plaats 65.000 inwoners en wonen er al meer dan 200 theeboeren. Toevallig spreekt er één goed Engels en dat is dan ook de reden dat we hier zijn beland: het gastenverblijf van Jiro. Zijn gastenverblijf bevindt zich tussen de theeplantages, in het hoogstgelegen huis van het dorpje met uitzicht over de vallei.

 

Theereis door Japan

 

Meewerken op de theeplantage van Jiro

Vlak voordat we arriveren is er een ernstige vorst geweest, waardoor sommige theeplantages zijn aangetast. Als theeboer neem je dan een besluit. In dit geval is dat het alvast snoeien van de kapot gevroren blaadjes om hopelijk later in het seizoen alsnog de eerste oogst binnen te halen.

Ik had van tevoren niet verwacht dat ik met deze thee werkzaamheden kon helpen: een ware ervaring. De snoeischaar is best zwaar en als Hollandse meid wil ik niet onder doen aan alle werknemers, alleen na het snoeien van drie plantages heb ik toch echt wel spierpijn in mijn armen en mijn benen zitten vol blauwe plekken. Hard gewerkt. Kortom ik heb die nacht heerlijk geslapen!

 

Japanse theesoorten gevonden

Niet alleen mocht ik meewerken op een theeplantage. Ook heb ik veel theeboeren gesproken, veel theebedrijven en theeplantages bezocht en natuurlijk heel veel groene thee gedronken. Tja, ‘van thee komt het ander’ en zo heb ik een kwalitatieve selectie van Japanse theesoorten voor in het assortiment van MEVROUW CHA.

 

De waardering van mevrouwcha.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 813 reviews.
Stel je vraag op Facebook Messenger