Wat staat er in jouw voorraadkast: een doosje met theezakjes erin of een zakje vol losse theebladeren? Nu is mijn vraag aan jou… Waarom kies je voor een theezakje óf waarom kies je voor losse theebladeren? Ik laat je graag zien hoe makkelijk het is om losse thee te zetten en welke voordelen het heeft ten opzichte van een theezakje. Lees dus lekker verder of kijk deze korte instructievideo; Thee zetten met losse theebladeren.
“Don’t stop until you’re proud.”
Makkelijk losse thee zetten
Laat ik eerst het idee uit de wereld helpen dat losse thee zetten moeilijk zou zijn. Het hoe-verhaal is uit te leggen in drie simpele stappen. Je kiest losse thee uit, je vult je theezetter met de losse thee en je vult het aan met warm water. Makkelijk hè? Om het nog makkelijker voor je te maken. Voor het vinden van handige theezetters en het uitzoeken van mooie losse kwaliteitsthee kun je bij de online thee shop van MEVROUW CHA terecht, waar je per theesoort een begeleidende theekaart ontvangt die je helpt met de thee temperatuur (lees ook deze handige blog over temperatuur).
Handige theezetters
Heb je het over handige theezetters die de blaadjes alle ruimte bieden om de zachte smaken af te geven, dan heb je het over onze ijstheefles. In een handomdraai ijsthee zetten, en ook geschikt voor warme thee wanneer je een theedoek gebruikt om de fles mee vast te houden in verband met de hitte. Je vult de bodem met losse thee, vult aan met koud of warm water, wacht de aanbevolen tijd en serveren maar (uitschenken van warme thee doe je met je mooiste theedoek). Door de ingebouwde filter schenk je de thee uit, zonder dat de theebladeren mee worden geschonken.
Heb jij een theefles of theepot die geen beschermende filter bevat, dan heb je twee opties. Je kunt de theebladeren toch los in je theezetter doen en bij het uitschenken een zeefje gebruiken, tussen je theezetter en je theekopje. Je thee is trouwens klaar als al je blaadjes door verzadiging naar de bodem zijn gezakt, dus vaak blijven de blaadjes bij uitschenken van zichzelf al lekker zitten waar ze zitten. Is dit niet helemaal jouw stijl? Pak er dan een theezeefje of theefilters bij, het liefst met zoveel mogelijk ruimte, om de blaadjes van tevoren bijeen te houden.
Losse thee wint van het theezakje
Theezakje versus losse theebladeren, wie wint? Voor mij is er maar één antwoord. Dat is losse thee. En wel om de volgende redenen:
- Theekwaliteit: in theezakjes vind je vaak compleet versneden theebladeren en veelal met toevoegingen die je op het eerste oog niet zomaar ziet. Hierdoor proef je sneller bitters (lees meer over thee en bitters) en verlies je de pure smaak van thee. Zonde! Bij losse thee zorgen de volle bladeren voor een zachte theesmaak, zodat het niet nodig is om bittere smaken te maskeren met gekke toevoegingen. Dat is kwaliteit. Dat is thee!
- Zien wat je drinkt: weet wat je eet én weet wat je drinkt. Hoe vaak is het niet, dat je iets koopt met een ingrediëntenlijst waarvan je de helft niet ziet en/of niet kent. Met losse thee is het simpel. What you see is what you get. Het is een eerlijk product.
- Theesmaak: thee heeft de ruimte nodig om zijn mooiste smaken af te geven. Een volgepropt theezakje zal weinig goeds doen voor de uiteindelijke theesmaak in je kopje. Losse thee kun je zelf de ruimte geven in je keuze voor je theezetter.
- Zelf doseren: smaken verschillen. Daarom is het handig om zelf je thee dosering te kunnen reguleren. Vind je de thee te slap, dan kun je er de volgende keer wat meer thee bij in doen. En andersom bij te sterke thee, gebruik dan minder theebladeren. Zo kun je zelf je ideale smaak creëren, zonder dat een theezakje dat al voor je bepaalt.
Wat kies jij?
Nu je dit allemaal weet: wat kies jij en waarom? Ik ben enorm benieuwd. Je mag je ervaring altijd delen en ons een berichtje sturen. Intussen, heel veel (h)eerlijke theemomenten toegewenst!