Hoe proef jij? | Theesommelier Linda vertelt

Thee proeven bij Mevrouw Cha's theeproeverijWe willen graag dat het eten dat we onszelf voorschotelen of dat ons (heel luxe) wordt voorgeschoteld lekker is. Om een overheerlijke smaakervaring te beleven, is het essentieel om de juiste ingrediënten met elkaar te laten samensmelten. We vinden het ontzettend tof om iedereen te inspireren vanuit foodpairing met thee en ook zeker zelf geïnspireerd te worden. Voor foodpairing met thee duiken we daarom iets dieper in de wereld van “proeven”, waarbij we stuitten op een blog van Foodpairing® over “the misconception that our ability to perceive the five different tastes on separate areas of our tongues has been a long-held myth”.

 

Proeven met onze tong

Oftewel, het gaat over de misconceptie dat ons vermogen om vijf verschillende smaken op verschillende plekken van onze tong waar te nemen een (lang volgehouden) mythe is. Charles S. Zuker, PhD, van Columbia University legt uit dat onze perceptie van smaak niet plaatsvindt op onze tong, maar vanuit ons brein waar neuronen verantwoordelijk zijn voor het triggeren van verschillende smaken. Wow, daar willen we meer over weten…

 

Zoet, zuur, bitter, zout en umami

Je kent het waarschijnlijk wel. Dat plaatje van een tong met op ieder plekje een basissmaak die je precies daar zou proeven. Volgens Zuker zouden we dit idee uit het raam moeten gooien en plaats moeten maken voor een nieuwe visie. Smaakreceptoren op de tong zouden de vijf basissmaken kunnen detecteren, maar het brein zou betekenis geven aan deze stofjes.

 

Let’s research!

Onderzoek maakte namelijk duidelijk dat als je de neuronen voor ervaren van zoet of bitter uitschakelt, je daadwerkelijk geen zoet of bitter kunt proeven. En als je dezelfde neuronen stimuleert, proef je juist een overvloed aan zoet of bitter. 

 

Dit zet je wel aan het denken. Onze hersenen zijn gewoonweg heel hard aan het werk als wij genieten van de mooie combinatie van een ren shen oolong met een peren tarte tatin of één van de andere theesoorten van Mevrouw Cha met een bijpassend lekker hapje. Goed bezig, hersenen!

 

 

Lahousse, B. (2016, 30 november). Taste happens in the brain. Geraadpleegd van http://blog.foodpairing.com/2016/11/taste-happens-in-the-brain/

 

 

De waardering van mevrouwcha.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 753 reviews.
Stel je vraag op Facebook Messenger