Theesommelier Linda: Alles over polyfenolen in thee

Gezonde thee van Mevrouw Cha

 

Polyfenolen zijn een groep van chemische verbindingen die voorkomen in planten. Zo ook in de theeplant. Een logisch gevolg hiervan is dat thee polyfenolen bevat. Maar wat zijn polyfenolen precies? En wat doen polyfenolen met de theeplant of met onze gezondheid? Theesommelier Linda wil het allemaal weten!

 

Polyfenolen beschermen de theeplant

Het begint allemaal bij de theeplant. Staat de theeplant lekker in het zonnetje, dan zet het zonlicht de aminozuren (die zoet zijn) van de plant om in polyfenolen (die bitter zijn). Deze polyfenolen beschermen met hun bitterheid de plant tegen insecten die daar niet zo van houden. Daarnaast spelen ze een rol als kleur-, geur- en smaakstoffen.

 

Thee met de meeste polyfenolen

De meeste polyfenolen zitten in de knopjes en de eerste twee blaadjes. De blaadjes die verder naar beneden zitten krijgen automatisch minder licht en dus minder polyfenolen. Hierdoor zitten de topjes hoger in de bitters, maar zijn ze uitzonderlijk complex in smaak en aroma. Naast het soort blad, is de bewerking van thee ook van invloed op de hoeveelheid polyfenolen. Hoe meer de theebladeren bewerkt zijn, des te minder polyfenolen ze bevatten. Om deze redenen zijn met name witte en groene thee geschikt als je voor een hoge dosis polyfenolen gaat. Andere theesoorten van Mevrouw Cha bevatten ook polyfenolen, maar in mindere mate.

 

Polyfenolen in kruidenthee

We hebben het over de hoeveelheid polyfenolen in de verschillende theesoorten die van de theeplant afstammen. Hoewel kruiden voor kruidenthee (of eigenlijk een kruideninfusie) niet van de theeplant komen, bevatten ook deze polyfenolen. Rooibos is er daar bijvoorbeeld één van. Het gaat om niet zoveel polyfenolen als in ‘echte’ thee (zoals ook zwarte thee), maar toch om een significante hoeveelheid voor jouw positieve gezondheidsboost. Groenbos, van dezelfde familie, is minder bewerkt dan rooibos en heeft nog een hoger level aan polyfenolen.

 

Thee vol polyfenolen is gezond!

Net zoals de polyfenolen de theeplant beschermen, doen ze dat ook voor ons. Het is namelijk een groep van antioxidanten die je uit voeding (en in dit geval thee) haalt. Antioxidanten staan natuurlijk bekend om hun gezonde werking, waarmee ze onze gezonde cellen en wanden beschermen. Ze worden in verband gebracht met een positieve impact op je hart en vaten, je immuunsysteem, je geheugen, je spijsvertering, je leervermogen, overgewicht, ontstekingen en meer. Hierop zeggen wij PROOST met een gezonde kop thee in onze handen!

 

 

Bronvermelding: “THEE, de nuchtere neef van wijn” | 1e druk | Mariëlla Erkens, Theesommelier

Bronvermelding: http://cms.herbalgram.org/herbalgram/issue59/article2550.html?ts=1573729831&
signature=51d426b7dfb0b99967d125d29c35cc80&ts=1576169734&signature=0ecc26974e52071596b403264e928a52

 

De waardering van mevrouwcha.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 813 reviews.
Stel je vraag op Facebook Messenger