Thee zetten | Tips over temperatuur door een Theesommelier

Bosch waterkoker zwart | TWK8613P Styline

​Schenk je altijd kokend water zo vanuit de waterkoker in je theekopje? Lees dan even verder met MEVROUW CHA. De temperatuur van je theewater is namelijk van grote invloed op de uiteindelijke theesmaak. Echter, wat is de juiste temperatuur bij thee zetten? Theesommelier Linda deelt haar tips met jou, zodat je jouw ideale kopje thee kan bereiden.

 

Thee op 80 of op 100 graden?

De verschillende theestofjes per thee lossen niet allemaal bij eenzelfde temperatuur op. Dit betekent dat er op 70 graden een andere samenstelling aan theestofjes is opgelost dan op 100 graden bij dezelfde thee. Je kunt je voorstellen dat dit van grote invloed is op de uiteindelijke theesmaak. Bij iedere thee zal dit anders zijn. Theesommelier Linda gaat er van uit dat je thee op alle mogelijke temperaturen kunt bereiden, met als voorwaarde dat de kwaliteit van de thee hoog is. Hierbij zorgen de verschillende temperaturen voor verschillende smaaksensaties.

 

 

Nooit meer bittere thee

Het zou jammer zijn als deze smaaksensatie wordt verpest door bittere tonen. Door bitter kun je de andere aroma’s namelijk niet goed waarnemen. Het staat dan ook hoog op de lijst der irritaties. Daarom willen we je vanuit Mevrouw Cha een waardevolle tip geven, zodat je nooit meer bittere thee hoeft te drinken. Laat de temperatuur van je thee zakken. Zodra je de temperatuur laat zakken, zul je merken dat je de optimale smaken uit de thee haalt zonder enige bitterheid.

 

Op welke temperatuur zet je groene thee?

De temperatuur van thee is niet zo makkelijk in een tabel samen te vatten. Theesommelier Linda adviseert je vooral zelf te experimenteren en ontdekken wat temperatuur met iedere theesoort doet. Toch is het altijd fijn om met een bepaalde richtlijn te beginnen. Over het algemeen zijn dit de aanwijzingen die we je mee willen geven:

  • Witte thee bereidt MEVROUW CHA op 70 tot 80 graden
  • Groene thee bereidt MEVROUW CHA op 75 tot 80 graden
  • Licht geoxideerde oolong thee bereidt MEVROUW CHA op 80 graden
  • Zwaar geoxideerde oolong thee bereidt MEVROUW CHA op 80 tot 90 graden
  • Zwarte thee bereidt MEVROUW CHA op 90 tot 100 graden
  • Puerh thee bereidt MEVROUW CHA op 100 graden

Je ziet dat hoe lichter de thee, des te kouder het water. Maar nogmaals… Laat je vooral niet leiden door de richtlijnen en proef zelf welke temperatuur voor jou de optimale smaak uit thee haalt.

 

Hoe krijg ik thee(water) op de ideale temperatuur?

Normaal gesproken kook je het water met je waterkoker en klaar. Hoe zorg je ervoor dat theewater 70 of 90 graden is? Heel simpel. Er zijn verschillende manieren voor. Je hebt nu waterkokers waarbij je de temperatuur kan instellen per graad of op verschillende temperaturen (70, 80, 90 en 100 graden). Theesommelier Linda werkt al jaren met de waterkoker van Bosch. Met deze waterkoker kost thee zetten op temperatuur je 0 moeite. Mocht je nou geen waterkoker tot je beschikking hebben die je op de juiste temperatuur kan instellen, zet dan je waterkoker vroegtijdig uit door te wachten tot er aan het wateroppervlak belletjes precies als vissenoogjes verschijnen (70 tot 80 graden). Je kunt ook een theeglas of theepot met kokend water laten afkoelen voordat je er thee bij doet. Handige richtlijnen bij het laten afkoelen zijn:

  • Wanneer je het water kookt is het 100 graden.
  • Wanneer je het warme water in een glazen theepot schenkt dan koelt het ongeveer 10 graden af.
  • Wanneer je vervolgens de glazen theepot zonder deksel 5 minuten laat afkoelen, daalt het water weer ongeveer 10 graden.

 

Zelf aan de slag met temperatuur

Nu je weet hoe de vork in de steel zit, kun je thuis jouw ideale kopje thee zetten. Op welke temperatuur dan ook! Het thee assortiment van MEVROUW CHA is van hoge kwaliteit en kun je zetten op verschillende temperaturen, dus doe daar je voordeel mee. Mocht je van Linda zelf nog meer uitleg willen over temperatuur bij thee. Bezoek dan vooral haar theeproeverij en ze vertelt je alles wat je wilt weten over temperatuur en meer.

 

Stel je vraag op Facebook Messenger