Op theequest in Boedapest | Theereis | Mevrouw Cha
Op naar Hongarije en zijn Boedapest. Is er überhaupt thee te vinden? Zijn er bijzondere thee-spots? Waar zijn deze verstopt? Is alles te belopen van theeplek naar theeplek? Zijn metro, bus of fiets handige hulpmiddelen? Het is altijd leuk om voor de reis al met het beantwoorden van deze vragen bezig te zijn. Bekijken wat je allemaal voor ’n moois kan verwachten. Nog leuker om dan uiteindelijk écht langs de Donau op te lopen, op de kettingbrug prachtplaatjes te schieten, tien jaar jonger er uit te zien door een bezoek aan een badhuis en de meest populaire stadsstraatjes te verkennen. Maar vind je in dit alles iets met thee?

VOORBEREIDING OP JE THEEREIS

Já, zeker is er thee!

Van tevoren praat je met andere theeliefhebbers over je reis, kijk je in reisgidsen extra goed naar het eet en drink katern, raadpleeg je je goede vriend google, blader je nog eens door dat ene theeboek of –tijdschrift, check je een theeblog en zo kom je tot jouw lijstje met thee-adressen. Zo ook voor Boedapest.

THEEADRESSEN: DE HOTSPOTS

Op nummer één op het to-visit lijstje in de stad staat Zhao Zhou. Van buiten straalt het kwaliteit in eenvoud uit. Hoe het er van binnen uit ziet blijft echter de vraag, want de zaak is helaas gesloten vanwege de zomervakantie. Voor wie er nog naar Budapest gaat? De algehele uitstraling proeft naar meer, dus loop zeker naar binnen en vertel ons vooral hoe je het hebt beleefd. Of nog leuker, deel je thee-avontuur in Boedapest met ons via Instagram!

Voor nu.. Het leven gaat door. Dus, “…rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan”. Op naar de volgende. Marumoto zou volgens een reisgids jouw speciale theemoment kunnen verzorgen. En daar heb je intussen zin in! Maar, ook bij de Japanse tearoom zit het geluk niet mee. De plek is overgenomen door een andere eigenaar met een ander (minder thee-gerelateerd) concept. Helaas. NEXT!

THEE PROEVEN IN BOEDAPEST?

Met het hoofd op standje doorzetten verplaatst de theetocht zich via een zijstraatje van een grote winkelstraat naar 1000tea. Het aanzicht van het buitenterras alleen al brengt je hoofd weer tot  totale kalmte. Eenmaal binnen zet de (zen-)sfeer zich voort door apart ingerichte theehoekjes. Rondom de balie zijn vele thee-accessoires uitgestald. Na al het rondkijken raak je dan toch wel erg benieuwd naar hetgeen waar je voor komt. Een theemenu én een theeboek worden gepresenteerd. Een duizelingwekkend aantal theesoorten roepen allemaal “kies mij”.

Na een half uur debatteren is de keuze gevallen op Hojicha, Longjing en Liuan Guapian. De soorten worden gepresenteerd met een eenvoudige theeset, waarbij ieder een volle thermoskan geserveerd krijgt. Het water in de thermoskan is aangepast op de theesoort die wordt geserveerd en kan wel vijf keer voor een nieuwe opschenking en dus uiteenlopende smaaksensaties zorgen. Dit maakt dat je de tijd wilt nemen voor je theemoment. En we hebben de tijd, YES!

Liuan Guapian, genoemd naar de vorm van de theebladeren (meloen zaden), geeft een zoetige, bijna bloemige smaak met een klein rokerig accent. Longjing proeft zoals Longjing hoort te zijn. Een lichte thee met een notig, boterig karakter. En dan Hojicha. Met de ogen dicht komen de geuren en smaken weer even terug, wow! Mevrouw Cha heeft zelf eveneens Houjicha in haar assortiment, mocht je willen weten hoe deze geroosterde groene smaakt.

Met deze theequest en een passend souvenir (hoe kan het ook anders dan een zakje thee van 1000tea) volgt het vliegtuig naar Nederland en is het tijd…

…om weer een volgende theetrip te plannen!!

 

Stel je vraag op Facebook Messenger