Op reis naar theeland Zuid-Afrika met Theesommelier Linda

Theeland Zuid-Afrika staat bekend om de productie van drie populaire cafeïnevrije kruiden: honingbos, rooibos en groenbos. De planten waar ze hun oorsprong vinden, komen van nature voor in Zuid-Afrika. Theesommelier Linda ging op theereis en vertelt je over haar ontdekking van deze inheemse kruidensoorten die een heerlijk kopje thee maken.

 

“The joy of discovery.”

 

Op reis naar theeland Zuid-Afrika

 

 

Volg de Tuinroute in Zuid-Afrika

De theereis begint met de Tuinroute. Nee, deze loopt niet langs een veelvoud aan mooie tuinen. De Tuinroute is één van ’s werelds populairste autoroutes. Het is een weg van ongeveer 400 kilometer lang en loopt voornamelijk langs de groene kustlijn. Er zijn hier veel machtige bergen te bewonderen, die zorgen voor spectaculaire uitzichten onderweg. Je weet niet waar het je brengt, totdat…

 

Dé ontdekking van Zuid-Afrikaanse honingbos

Totdat je opeens een afslag neemt en belandt bij een theebedrijf dat honingbos oogst. Het bedrijf ligt ver van de bewoonde wereld, met twee bergen verderop, de oceaan. Een tamelijk off grid plek, in een puur en prachtig gebied. De thee groeit er in het wild. Er is respect voor deze wilde natuur. Het bedrijf maakt bijvoorbeeld gebruik van eigen voorzieningen, zoals grondwater en zonne-energie, om de milieu-impact te beperken. “Nog voor ik de thee heb geproefd, dacht ik: deze moet ik hebben!”

 

Honingbos uit Zuid-Afrika

 

Een wilde thee oogst

Van de wilde thee mag deze theeboer iedere week 5000 kilogram oogsten (gedroogd blijft hier 1 kilogram van over!). Een restrictie die wordt opgelegd vanuit de overheid, zodat het gebied puur en prachtig blijft. Deze manier van oogsten wordt bewaakt vanuit een goed werkend controlesysteem. Het is niet vergelijkbaar met de monocultuur zoals bij rooibos. Juist doordat de planten die ernaast groeien variëren (wilde groei), heeft honingbos geen constante smaak en is ieder kopje een theereis op zichzelf.

 

Honingbos thee met twee scheppen suiker?

“Nu zal je het niet geloven, maar de betreffende theeboer drinkt zijn honingbos thee met maar liefst twee scheppen suiker. Dit terwijl de thee in zijn puurste vorm zo onwijs lekker is!” Het is een kruidenthee (of, voor de kenners, een kruideninfusie) die je goed de hele dag door kunt drinken. Zowel warm als koud. En voor de foodies onder ons: gebruik het ook eens als ingrediënt voor een heerlijke tomatensoep en pak als voorbeeld dit soep recept met lavendel.

 

Honingbos, rooibos én groenbos

Deze wilde honingbos zelf eens proberen? Je vindt de thee in onze webshop, waar je eveneens rooibos en groenbos tegenkomt. Familie hè, daar moet je het van hebben 😉

 

 

Nog een Zuid-Afrikaanse thee topper!

Nu hebben we 3x -bos gehad, alleen heeft MEVROUW CHA nóg een zeldzaam kruid ontdekt tijdens haar theereis door Zuid-Afrika. Het kruid dat buchu heet.

 

 

Interessante thee informatie, ik wil meer!

Vond je dit leuk om te lezen? Vanuit MEVROUW CHA sturen we maandelijkse thee inspiratie naar je toe. Voel je vooral welkom bij de theeclub en meld je aan.

 

Stel je vraag op Facebook Messenger