Losse thee zetten, hoe doe je dat? Tips van Theesommelier

Je hebt zin in een theemoment en zet een lekker kopje thee voor jezelf. Vervolgens kun je er toch niet echt van genieten, want de thee is: te sterk, te slap, etcetera. Hoe zorg je voor de juiste balans en beleving? Oftewel, hoe zet jij jouw perfecte kop thee? Ik leer je de essentiële basis van thee zetten, zodat jij altijd het beste uit de thee haalt. Klik hier voor een introductie filmpje en lees lekker verder.

 

“IT’S QUALI-TEA TIME”

Losse thee zetten met MEVROUW CHA

 

  • Selecteer kwaliteitsthee

Goede thee zetten begint bij goede thee. Laat de kwaliteit van de thee te wensen over, dan kun je als theemaker nog zo je best doen… Echter, grote kans dat je niet helemaal gelukkig bent met het eindresultaat in je theekopje. Dus, stap 1: selecteer kwaliteitsthee. Nu kan ik me voorstellen dat je niet zelf alle theelanden gaat bezoeken om de beste thee te vinden. Gelukkig ben ik als Theesommelier de wereld rondgegaan, waarvan de meest smaakvolle thee ontdekkingen in het MEVROUW CHA thee assortiment zijn beland. Deze thee herken je aan zijn zachte smaken, zonder bitters. Kwaliteit!

Meer over het selecteren en herkennen van kwaliteitsthee lees je hier.

 

  • Maak gebruik van het zetadvies

Bestel je losse thee bij MEVROUW CHA, dan ontvang je bij iedere theesoort een mooie theekaart met daarop mijn zetadvies. Hoeveel gram, hoeveel graden en hoeveel tijd heb je nodig om de beste smaken uit de thee te halen? Het staat er allemaal op. Je mag deze indicatoren uiteraard beschouwen als richtlijnen, want smaken verschillen nu eenmaal. De een vindt de thee iets te slap, waar de ander precies dezelfde thee iets te sterk vindt. Hoe ga je daarmee om? Blijf verder lezen.

 

  • Jouw perfecte smaak in je theekopje

Heb jij de richtlijnen van het zetadvies aangehouden, maar ben je niet helemaal tevreden over de uitkomst? Dan is het handig om te weten aan welke knopjes je kunt draaien voor jouw ideale kopje thee. Over het algemeen werk je met drie knoppen: (1) de verhouding water en thee, (2) de watertemperatuur tijdens zetten en (3) de totale zettijd. Tweak jouw thee naar jouw perfecte smaak aan de hand van de volgende standaarden:

  • Te sterk / te bitter: (1) schenk er direct water bij of gebruik de volgende keer minder thee, (2) verlaag de watertemperatuur of (3) verminder het aantal minuten van thee zetten.
  • Te slap / te zacht: (1) volgende keer de thee hoger doseren, (2) de watertemperatuur verhogen of (3) de thee langer laten trekken.

En over lager of hoger doseren gesproken… Dat is één van de grote voordelen van losse thee. Je kunt zelf je dosering bepalen, zodat je jouw perfecte smaakbalans zelf kunt regelen. Hoe handig is dat?

Loop jij misschien heel ergens anders tegenaan? Stuur me een mail met jouw hindernis en ik geef je graag mijn advies.

 

“LESS IS LUXE”

Losse thee zetten met MEVROUW CHA

 

  • Lager doseren en langer zetten

Losse thee zetten, het lijkt makkelijk. Toch leert ervaring dat we met zijn allen thee vaak te hoog doseren, waardoor we het kopje thee als te sterk en te bitter ervaren. Laten we het eens omdraaien! Doe je mee? Gebruik een lagere dosering thee dan je normaal gesproken doet en laat de theebladeren minimaal 5 minuten trekken (zonder te ‘hengelen’). Hiermee geef je de theebladeren de tijd om de mooiste smaken af te geven voor jouw ultieme genotsdrank. Heb je langer de tijd en wil je de positieve werkstoffen van thee tot je nemen, dan is mijn advies om de thee minimaal 10 tot 15 minuten te laten trekken.

 

 

  • Schenk meer dan één keer op

MEVROUW CHA thee is kwaliteitsthee. Kwaliteitsthee wil je optimaal benutten, dus zou het zonde zijn om de theebladeren na eenmalig gebruik weg te gooien. Nee, deze thee schenk je meer dan één keer op. Experimenteer zelf met de thee en ervaar dat je wel twee tot drie keer op kunt schenken (2 gram theebladeren = 1 liter thee). Hoe doe je dat? Na het zetten van je eerste theekopje of theepot laat je een laagje water over, waar de theebladeren hun smaken in kunnen blijven afgeven. Dezelfde of zelfs de volgende dag schenk je hier opnieuw heet water bij voor je tweede kopje of pot thee. En zo verder. Iedere schenking geeft opnieuw een smaakbeleving.

 

Meer thee inspiratie?

Met deze tips kun je thuis aan de slag met jouw genietmomenten vol theesmaak. Wil jij als theeliefhebber meer tips ontvangen? Klik op de groene knop hieronder en schrijf je in voor alle Theesommelier tips. Wist je dat je na inschrijving meteen een gratis e-book vol leuke thee informatie ontvangt?

 

Stel je vraag op Facebook Messenger