Lavendel thee is gezond én lekker! | Mevrouw Cha

Lavendel, een bekend kruid met een net zo herkenbare geur. Je ziet een uitgestrekt veld vol paars (of is het blauw, wat zeg jij?), je loopt met je neus voorbij een lavendelstruik, je sprayt parfum met een bloemig vleugje of je ruikt de frisse geur in wasgoed. Ook jij komt lavendel vast hier en daar tegen. Maar, wist je dat je er thee van kunt maken? Ik vertel je hoe en waar lavendel thee goed voor is als we praten over je gezondheid.

 

“Like wildflowers, you must allow yourself to grow in all the places people thought you never would.”

 

Lavendel thee van MEVROUW CHA

 

 

Lavendel thee is gezond

Hoewel lavendel beroemd is om haar geur, heeft de plant ook een geneeskrachtige werking. Dit komt doordat het kruid onder andere etherische olie, looistof, bitterstoffen, triterpenen, fenolzuren en flavonoïden bevat. Dat kan allemaal zo zijn, maar hoe ondersteunen deze inhoudsstoffen lichaam en mind?

 

Waar is lavendel thee goed voor?

Ieder stofje staat voor voeding en heeft zijn eigen gezonde werking. Bereid je lavendel thee, dan komen de voedingsstoffen los. Drink je deze kruideninfusie (lavendel thee is eigenlijk niet écht thee, want het wordt niet gemaakt van cafeïne houdende blaadjes van de theeplant), dan zal je lijf deze stoffen opnemen en er de nodige voordelen uithalen.

 

Lavendel thee werkt rustgevend en kalmerend

Zeggen we lavendel, dan zeggen we ontspanning! De meest bekende werking van lavendel thee is dat het rust en kalmte met zich meebrengt. Voel je je gestrest, gespannen of angstig? Een kop lavendel thee helpt je spieren te ontspannen, je zenuwen te kalmeren en ondersteunt je bij een relaxt gevoel.

Dit maakt het eveneens een ideale thee voor het slapengaan. Bij slaapproblemen, zoals moeite hebben met inslapen, zorgt lavendel thee voor een fijne nachtrust. Dit is essentieel voor het herstel van je lichaam.

 

Lavendel kruidenthee van Mevrouw Cha

 

Lavendel helpt bij maag- en darmklachten

Naast een rustgevende werking, heeft lavendelthee een antibacteriële werking. Dit komt goed van pas bij maag- en darmproblemen. Denk bijvoorbeeld aan kramp, een opgeblazen gevoel, winderigheid en zelfs misselijkheid. Lavendel kan je klachten verzachten.

 

Meer gezonde voordelen van lavendel thee

Lavendel thee wordt voor veel meer gezondheidsvoordelen gebruikt. Het is best veel om op te noemen, dus we houden het bij de meest voorkomende toepassingen zoals ondersteuning bij hoofdpijn, benauwdheid, lusteloosheid, luchtwegaandoeningen en menstruatiepijn.

 

 

Wanneer wil je geen lavendel thee drinken?

Hoewel lavendel thee gezond is, zijn er situaties waarbij je deze paarsblauwe krachtpatser liever in mindere mate of helemaal niet wilt drinken.

  • Een van de contra-indicaties is bijvoorbeeld het hebben van galstenen.
  • Ook wil je lavendel niet gebruiken in combinatie met jodium en ijzerzouten.
  • Doe bovendien rustig aan met lavendel thee wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft (lees hier meer over thee en zwangerschap). Je mag er in dat geval zeker een lekker kopje van drinken, maar gebruik met mate.

Twijfel je, vraag dan altijd even advies bij je eigen huisarts.

 

“Inhale calmness, exhale stress.”

 

 

Lavendel thee maken, hoe doe ik dat?

Met de lavendel thee van MEVROUW CHA is zelf lavendel thee maken appeltje eitje. Bestel je de thee, dan vind je ons zetadvies op de meegeleverde theekaart.

Lavendel thee: zetadvies van MEVROUW CHA

Drink je lavendel bewust voor je gezondheid, dan is 10 minuten laten trekken een beter advies. Naast een vollere smaak, zorgt het ervoor dat de gezonde stoffen ook daadwerkelijk in je kopje terecht komen. Daar is iets langer dan 5 minuten voor nodig.

 

Zelf thee drogen

Heb jij lavendel in de tuin of binnen handbereik, dan kun je zelf gedroogde lavendel maken. Pluk de lavendeltakken en leg deze voor een paar dagen te drogen in de zon. Verzamel vervolgens de bloemen en bewaar ze in een goed afsluitbare pot.

Vergeet trouwens ook niet dat je met verse lavendeltakjes kunt spelen. Zet er verse lavendel thee van of voeg een vers lavendeltakje toe aan je thee of ijsthee. Het ziet er erg leuk uit in een glas!

 

 

Lavendel thee combineren

De lavendelbloemetjes laten zich goed combineren met andere theesoorten.

  • Ga je voor de rust, dan is een combinatie met kamille of verveine verrassend lekker.
  • Ben je meer in voor een mini cafeïne boost, ga dan voor de meest bekende smaakcombinatie met earl grey. Ook wel ‘lady grey’ genoemd. 

Varieer zelf met de hoeveelheden. Waar de één een blend van 50% lavendel met 50% earl grey het lekkerst vindt, zweert de ander bij een mix van 10% lavendel en 90% earl grey.

 

Lavendel latte recept

Dan nog een laatste Theesommelier’s tip: een lavendel latte! Maak voor 1 persoon 250 tot 300 milliliter melk of een plantaardig alternatief warm, met daarin 1 gram of 1 theelepel lavendel. Laat alles 5 minuten trekken, waarbij je de lavendel van tevoren in een filter(zakje) erbij doet of het na 5 minuten eruit zeeft. Voeg naar eigen smaak eventueel nog wat honing toe. En ???? !

 

 

Bronvermelding: “GROOT HANDBOEK GENEESKRACHTIGE PLANTEN 4e DRUK” – DR. GEERT VERHELST.

Stel je vraag op Facebook Messenger