Golden Zhenghe Kungfu | Theesommelier Linda vertelt

 

Mevrouw Cha op theereis met golden zhenghe kungfuEen gewone, klassieke thee van vroeger is als je het Theesommelier Linda van Mevrouw Cha vraagt zwarte thee. Zwarte thee was er namelijk al voordat groene thee en de meest uiteenlopende andere smaken hip werden. Na verschillende theereizen achter de rug te hebben gehad, bestaat er eigenlijk geen gewone thee meer voor Linda. Ieder thee producerend land heeft zijn kwaliteiten en zorgt daardoor voor een uniek smaak in thee. Zo ook bij deze golden zhenghe kungfu uit Fujian in China.

 

Wat betekent golden zhenghe kungfu?

Golden zhenghe kungfu valt onder de categorie zwarte thee en is met de hand gemaakt in het dorpje Zhenghe in China. Kungfu is de sport die we natuurlijk allemaal kennen. En iedereen weet dat hoe vaker je een sport beoefend, des te beter je wordt. Daarom symboliseert het woord ‘kungfu’ in deze context het vakmanschap van de familie die deze thee heeft gemaakt. Aangezien deze thee is gemaakt door de 4e generatie van de familie en de kneepjes van het vak zorgvuldig zijn overgedragen, bezit deze thee een ongekende smaak.

 

Nu vergeten we bijna het woordje ‘golden’. Voor deze zwarte thee zijn enkel de bovenste 3 blaadjes van de theeplant (camellia sinensis) gebruikt. De topjes zijn delicater dan het derde blad. Dit zorgt ervoor dat tijdens het productieproces de topjes goud kleuren en het tweede en derde blad, diep donker rood (wat wij ook wel zwart noemen).

 

Wist je dat wat wij zwarte thee noemen, in China rode thee wordt genoemd (oftewel hong cha)? Wij Nederlanders leiden de kleur af van het theeblad. De Chinezen leiden de kleur af van dat wat ze in het theekopje zien. Zo zie je maar weer, je kunt het zo makkelijk en moeilijk maken als je zelf wilt.

 

Zheng He van Golden Zhenghe KungfuNog een laatste fun fact. Deze man draagt een soortgelijk naam als de thee, namelijk Zheng He. Het is tevens een belangrijke man uit de Chinese geschiedenis. Als admiraal en diplomaat heeft hij bijgedragen aan het uitbreiden van de maritieme en commerciële invloed van China in de regio’s grenzend aan de Indische Oceaan. Daarnaast was hij bevelhebber over 7 marine expedities bijna een eeuw voordat de Portugezen India bereikten door rond het zuidpunt van Afrika te varen. Tja, wat zeiden we… Een belangrijke man!

 

Een speciaal thee recept van de theeboer

Golden zhenghe kungfu wordt in het voorjaar geplukt van de Dabaicha theeplant en verwerkt tot een heerlijke zwarte thee. Anders dan een reguliere zwarte Zhenghe thee is dit een speciaal thee recept van de nog levende opa (inmiddels ouder dan 100 jaar!) van de huidige baas. Dit maakt de thee zeldzaam. He-le-maal omdat het slechts in hele kleine aantallen handmatig wordt geproduceerd.

 

Hoe zet je deze zwarte thee?

Theesommelier Linda zet de thee in haar glazen theepot met 4 gram op 95 graden voor ongeveer 5 minuten. Als je de thee dan proeft, krijg je de smaak van een klassieke zwarte thee met een subtiel vleugje citrus en een licht honingzoetje in de afdronk. Deze geweldige smaken, het zou zonde zijn om er suiker aan toe te voegen. Probeer het daarom eens zonder suiker te drinken en de theebladeren meerdere malen achter elkaar te gebruiken zoals de Chinezen dat doen. En voor alle chocoladeliefhebbers! Deze thee leent zich heel goed voor een combinatie met melk of pure chocolade.

De waardering van mevrouwcha.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 813 reviews.
Stel je vraag op Facebook Messenger