Thee- en foodpairing? | Theesommelier Linda vertelt

Chef Wouter presenteert vegan food bij Planta Pop-upMatch of mis-match? Nee, we hebben het niet over daten op tinder. We hebben het over het matchen van ingrediënten en dan natuurlijk met name van thee. Sommige ingrediënten vormen samen een prachtig (smaak)paar. Terwijl, bij bepaalde andere smaakcombinaties houd je het liefst de kaken op elkaar. Hoe zit dat precies?

 

Het antwoord is aroma!

Ingrediënten passen goed bij elkaar wanneer ze hun belangrijkste aroma’s met elkaar gemeen hebben. Hoe sterker deze aromatische matches, des te beter onze smaakervaring zal zijn.

 

De wetenschap achter een perfecte match

Welke thee past bij welk lekker hapje? Door zelf te experimenteren met verschillende combinaties kom je vanzelf perfecte paartjes of het absolute tegenovergestelde tegen. Dit kan ook anders, ontdekten ze bij The Foodpairing® Company. Trek je laboratorium jas maar aan…

 

Foodpairing uit een database

Zonder te proeven kan er door het lab van Foodpairing® een specifiek aromatisch profiel worden vastgesteld voor ieder ingrediënt. Het resultaat hiervan wordt vergeleken met de resultaten van een ander ingrediënt om vervolgens met behulp van een algoritme te bepalen of en in hoeverre het de beste match is. Kijk hier om te zien hoe het in zijn werk gaat. Op een simpele manier kom je erachter dat jasmijn thee bijvoorbeeld met aardbei door één deur kan en groene thee graag wordt vergezeld door een oester.

 

“Dit ruikt fantastisch.”

Leuk om te weten… Bij het berekenen van een match wordt de data die relevant is voor het reukvermogen geïsoleerd en op basis daarvan wordt de match bepaald. Waarom? Omdat 80% van onze smaakervaring afhangt van ons reukvermogen. Dus als we zeggen “dit smaakt fantastisch”, bedoelen we eigenlijk “dit ruikt fantastisch”. En dat zou een understatement zijn, want we kunnen tot 10.000 geuren onderscheiden. Knap hoor! De overige 20% gaat naar voelen en proeven. Met ons smaakzintuig, onze tong, kunnen we vijf basiselementen (zoet, zout, bitter, zuur en umami) detecteren. En ons gevoel laat ons textuur, frisheid en scherpte ervaren.

 

Foodpairing met thee

Het is handig dat we meer te weten komen over hoe je ingrediënten kunt combineren. Dit kun je heel goed zelf door veel te proberen en te proeven, maar ook door soms hulp van een boek of een net als nu een foodpairing website in te schakelen. Hoe dan ook, kruip je in de rol van matchmaker om de perfecte partner te vinden bij de verschillende theesoorten. Want hoe leuk is het om te ontdekken dat zwarte thee het goed kan vinden met chocolade?

 

Op zoek naar inspiratie op het gebied van foodpairing met thee. Check ons e-book hier.

 

 

Lahousse, B. (2016, 24 maart).
The science behind great ingredient pairings.
Geraadpleegd van http://blog.foodpairing.com/2016/03/the-secret-behind-great-ingredient-pairings/.

 

De waardering van mevrouwcha.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 753 reviews.
Stel je vraag op Facebook Messenger