Groene thee of zwarte thee? | Theesommelier Linda vertelt

Een van de meest gestelde vragen bij MEVROUW CHA luidt: “Is groene thee gezonder dan zwarte thee?” Tijd om deze vraag te beantwoorden, zodat jij precies weet hoe het zit.

 

“TEA IS ALWAYS THE ANSWER”

Thee drinken bij MEVROUW CHA

 

Eén theeplant, zes theesoorten

Groene en zwarte thee komen beiden van dezelfde theeplant, de Camellia sinensis. Het enige verschil tussen de twee is de manier van verwerken. Het zit zo: de theebladeren van groene thee zijn niet geoxideerd en de blaadjes van zwarte thee zijn volledig geoxideerd. Door oxidatie verandert de bladkleur en -structuur, waardoor de theebladeren bij zwarte thee een andere samenstelling in stoffen bevatten dan bij groene thee.

 

Kwaliteit staat voorop!

Groene of zwarte thee voor je gezondheid? MEVROUW CHA kijkt graag breder dan enkel naar de theesoort. Het begint bij de kwaliteit van de thee, want logischerwijs is kwaliteit van invloed op de voedingswaarde van thee. Ik kijk als thee specialist naar waar de thee vandaan komt en hoe de thee wordt verwerkt, zodat enkel topkwaliteit met zachte smaakkenmerken in de online thee shop belandt.

 

Het verschil tussen groene en zwarte thee

Groene en zwarte thee bevatten beiden de bekende stimulator cafeïne. In tegenstelling tot koffie zorgt de aanwezige l-theanine in thee voor het in balans brengen van de effecten van cafeïne. Voordelig dus! Ook bevatten ze alle twee beschermende antioxidanten die we polyfenolen noemen. Om nog specifieker te zijn gaat het om flavonoïden. Het is het type flavonoïden waar de twee verschillen.

 

 

Groene thee bezit namelijk een hogere hoeveelheid aan EGCG, een antioxidant die in relatie wordt gebracht met positieve effecten voor het beschermen van je hersenen en lever en het strijden tegen kanker en bacteriële cellen. In het bijzonder onderscheidt groene matcha thee zich door zijn hogere EGCG-gehalte en efficiëntere absorptie. Zwarte thee is juist rijk aan theaflavines die vanuit onderzoek verbonden worden aan het mogelijk verbeteren van de functie van de bloedvaten en het stimuleren van vetverlies.

Hoewel de twee theesoorten dus ieder hun eigen unieke eigenschappen hebben, zijn beiden een toevoeging in het naleven van een vitaal leven.

 

Welke theesoort kies jij?

Heb je alles doorgelezen, dan weet je nu het antwoord op de vraag over het gezondheidsverschil tussen groene en zwarte thee. Voor een korte samenvatting, bekijk je de video. Verder aan jou de vraag… Waar heb jij nu behoefte aan? Welke thee zou jij op dit moment kiezen? De #1 groene thee en de #1 zwarte thee van MEVROUW CHA staan hieronder voor je klaar.

Groene theemelange | Groene thee van MEVROUW CHA

Groene theemelange

Zwarte theemelange | Zwarte thee van MEVROUW CHA

Zwarte theemelange

 

Bronvermelding: buzz.https://www.healthline.com/nutrition/green-tea-vs-black-tea

Stel je vraag op Facebook Messenger