Een van de meest veelgestelde vragen bij MEVROUW CHA luidt: is groene thee gezonder dan zwarte thee? Tijd dus om mijn kennis als Theesommelier te delen in deze blog, zodat jij precies weet hoe het zit. Liever een filmpje kijken? Bekijk hier de video.

“Tea is always the answer.”

 

Eén theeplant, zes theesoorten

 

Genietmoment met MEVROUW CHA thee Groene en zwarte thee komen beiden van dezelfde theeplant, de camellia sinensis. Het enige verschil tussen de twee is de manier van verwerken. Het zit zo: de theebladeren van groene thee zijn niet geoxideerd en die van zwarte thee zijn volledig geoxideerd. Door oxidatie verandert de bladkleur en -structuur, waardoor de theebladeren bij zwarte thee een andere samenstelling in stoffen bevatten dan bij groene thee.

 

Kwaliteit staat voorop!

Groene of zwarte thee voor je gezondheid? MEVROUW CHA kijkt graag breder dan enkel naar de theesoort. Het begint bij de kwaliteit van de thee, want logischerwijs is kwaliteit van invloed op de voedingswaarde van thee. Ik kijk als thee specialist naar waar de thee vandaan komt en hoe de thee wordt verwerkt, zodat enkel topkwaliteit met zachte smaakkenmerken in de online thee shop belandt.

 

Het verschil tussen groene en zwarte thee

Gyokuro - groene thee - verse theeGroene en zwarte thee bevatten beiden de bekende stimulator cafeïne. In tegenstelling tot koffie zorgt de aanwezige l-theanine in thee voor het in balans brengen van de effecten van cafeïne. Voordelig dus! Ook bevatten ze beiden beschermende antioxidanten die we polyfenolen noemen. Om nog specifieker te zijn gaat het om flavonoïden. Het is het type flavonoïden waar de twee verschillen.

Bvumbwe - zwarte thee - verse theeGroene thee bezit namelijk een hogere hoeveelheid aan EGCG, een antioxidant die in relatie wordt gebracht met positieve effecten voor het beschermen van je hersenen en lever en het strijden tegen kanker en bacteriële cellen. Zwarte thee is juist rijk aan theaflavines die vanuit onderzoek verbonden worden aan het mogelijk verbeteren van de functie van de bloedvaten en het stimuleren van vetverlies.

Hoewel de twee theesoorten dus ieder hun eigen unieke eigenschappen hebben, zijn beiden een toevoeging in het naleven van een vitaal leven.

 

Welke theesoort kies jij?

Heb je alles doorgelezen, dan weet je nu het antwoord op de veelgestelde vraag over het gezondheidsverschil tussen groene en zwarte thee. Waar heb jij nu behoefte aan? Welke thee kies jij op dit moment? De #1 groene thee en de #1 zwarte thee van MEVROUW CHA staan hieronder voor je klaar.

Groene theemelange met rozenknopjes bloemen en aardbeien van Mevrouw Cha, gedroogde verse variant en gezette variant in een witte theekop.

Groene theemelange

Zwarte theemelange Mevrouw Cha in witte theekop.

Zwarte theemelange

 

Bronvermelding: buzz.https://www.healthline.com/nutrition/green-tea-vs-black-tea

Stel je vraag op Facebook Messenger