Yoga en Thee | Gezondheidsboost en een Reinigend effect

Gastblog van Superyoga over ontgiften met yoga en thee

Overvolle dagen waarop het to do lijstje maar langer en langer blijft worden, het is allang geen uitzondering meer. We zijn ondertussen gewend aan een druk schema waarbij we studie, carrière, het gezin, hobby’s en vrienden proberen te combineren. Voeg daaraan het leven in een stad, slechte voeding, medicijnen, sigarettenrook en alcohol toe en je begrijpt dat onze lichamen genoeg kans hebben om afvalstoffen te verzamelen. De afvalstoffen worden niet alleen geproduceerd door stress en externe factoren, maar eveneens door miljarden cellen in je lichaam die zelf ook schadelijke stoffen produceren. Je lichaam regelt het meeste zelf, toch kan het geen kwaad om af en toe de focus te leggen op het schoon maken van je lijf en geest. Het ruimt niet alleen afvalstoffen op, je vermindert stress, geeft het energieniveau een boost en verbetert het spijsverteringsstelsel en de stoelgang.

 

Ontspanning en ademhaling

Ontgiften begint bij ontspanning en ademhaling. We ademen de hele dag door en het lichaam gebruikt voor een groot gedeelte de ademhaling al om afvalstoffen te lozen. Door meer focus te leggen op de ademhaling kun je dit proces verbeteren. Tegelijkertijd is het goed om je gedachtestroom te onderbreken en diepe ontspanning op te zoeken. Een goede oefening hiervoor is de Viparita Karani (gebroken kaars). Ga met je billen tegen een muur aanliggen en houd je benen recht omhoog tegen de muur. Blijf tien minuten in deze houding liggen en laat je gedachten gaan. Veroordeel ze niet en breng telkens je aandacht terug naar je ademhaling. Adem vier seconden in en zorg dat de ademhaling start in een zachte ontspannen onderbuik. Adem vervolgens uit door de mond en herhaal dit een keer of twee om vervolgens over te gaan op een ademhaling via de neus. Vergeet na de oefening niet om voldoende (lauw) water te drinken of een grote kop verse thee te maken. Zo spoel je de giftige stoffen die het lichaam nog niet hebben verlaten weg.

 

Gezond met yoga en thee, Superyoga en Mevrouw ChaDraaiende yoga bewegingen

Draaiende yoga bewegingen (twists) zijn goede detox oefeningen. Ademhaling is de basis van iedere yoga stijl of houding. Yoga is een complete vorm om van overtollige stoffen in je lichaam af te komen. Het fijne is dat je tijdens je houdingen ook aan je mind kan werken waardoor je in balans komt. Er is ruimte om los te laten en wanneer je loslaat creëer je ruimte voor nieuwe energie.

 

Voeding en water

Wat je binnen krijgt, speelt een hele belangrijke rol in ons lichaam. Zo ontgiften groene bladgroenten en bleekselderij maar leveren e-nummers en verzadigde vetten alleen maar afvalstoffen op. Schenk in de periode van ontgiften extra aandacht aan je voedsel en probeer lichte maaltijden tot je te nemen. Voldoende gefilterd water drinken is van groot belang om alle afvalstoffen af te voeren. Om geen energie te verliezen is het beter geen koud water te drinken, maar lauw water of thee. Verse thee zonder kunstmatig toegevoegde stoffen helpt je lichaam te zuiveren.

 

Verse thee voor lichaam en geest

Thee sluit perfect aan bij de gezonde levensstijl met yoga. De voornaamste reden is simpelweg het afvoeren van alle afvalstoffen. Naast het reinigende effect heeft thee meer positieve eigenschappen voor verschillende momenten door de dag heen. Thee kan ontspannend, juist opwekkend, verfrissend of enorm verwarmend zijn. Bovendien zorg je er door thee te drinken voor dat je vochtgehalte op peil blijft. Onmisbaar dus! Zo sta je het beste op met een ren shen oolong om mee te ontwaken en vol energie de dag (en eventueel de yogales) mee te starten of je zet de puerh melange die je innerlijke kracht stimuleert. Om de spijsvertering te helpen op gang te blijven houden in de ochtend of tijdens de lunch, is er citroengras of verveine. Heb je tussen de middag even een detox nodig? Dan is brandnetel thee het antwoord. Met buchu na de yoga les zijn je gifstoffen binnen no time het lichaam uit. De groene theemelange is eveneens perfect voor na de yogales (en eigenlijk elk ander moment!), omdat deze groene thee vol antioxidanten zit die zich door verbetering van de bloedcirculatie vanuit de yoga ineens héél makkelijk door jouw hele lijf voortbewegen. En lavendel en kamille geven je jouw rustmoment in de avond om daarna lekker in slaap te komen. Er is dus echt voor ieder moment een juiste thee als gezondheidsboost!

Het terugbrengen van stress, focus op ademhaling, draaiende yoga houdingen op je favoriete yogamat, het drinken van voldoende water en de juiste voeding zorgen dat je lichaam minder afvalstoffen produceert en de gifstoffen kan afscheiden. Om je lymfesysteem (het zuiveringsproces begint bij je lymfesysteem) optimaal te laten draaien is het extra belangrijk om genoeg te bewegen. Maak een extra wandeling door het park of het bos en geniet van de frisse lucht en de nodige ontspanning.

De waardering van mevrouwcha.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 813 reviews.
Stel je vraag op Facebook Messenger