Wij Nederlanders kunnen het kennen als bokkebladeren of rondbladige bucco. Ook kunnen we het onder de Engelse term buchu plaatsen. Buchu is een kruid uit Zuid-Afrika met veel bijzondere eigenschappen. Bovendien bijzondere geuren en smaken. Daarom zet Mevrouw Cha er graag thee van.

 

BUCHU GROEIT NAAST ROOIBOS

Van nature komt buchu voor in de hooglanden van Zuid-Afrika en dan met name in de Kaapprovincie, als onderdeel van het zogeheten “fijnbos”. “Fijnbos” is een specifiek ecosysteem van het mediterraan struikenland met daaromheen oceanen, woestijnen en bergen. Dit is precies de omgeving waar ook Mevrouw Cha’s rooibos groeit. En dát is precies waarom theesommelier Linda buchu heeft ontdekt. Kijk maar.

 

DEZE KRUIDENTHEE IS ZEER ZELDZAAM

Wat een fijn geluk dat Mevrouw Cha dit kruid in haar assortiment heeft. Buchu is namelijk heel zeldzaam. Zo zeldzaam zelfs, dat het blad enkel wordt geplukt door personen met een licentie. De plant die wordt geplukt is een groenblijvende, lage struik die tot wel 2 meter hoog kan worden. Hij heeft kleine licht- tot geelgroene blaadjes met een ronde, ovale vorm en een rand van fijne tandjes. Zijn steel is kort en zijn top stomp gebogen. Als hij bloeit dan zie je kleine bloemen met 5 witte kroonblaadjes, gevolgd door bruine vruchtjes. Het beste vaart hij bij droge omstandigheden, een goed doorlatende en zure grond in de volle zon bij een minimumtemperatuur van 5 graden.

 

HELPT BIJ BLAASONTSTEKING EN NOG VEEL MEER

De Hottentotten gebruikten dit kruid bij klachten van de urinewegen en van de maag. In 1821 werd het als middel tegen urinegruis en voor gebruik bij blaas-, urinebuis- en nierontsteking geïntroduceerd in de Britse geneeskunde. We nemen de kennis van vroeger graag met ons mee en zo wordt de plant tegenwoordig nog steeds gebruikt vanwege zijn medicinale werking. Dus let op. Heb je last van blaasontsteking of bronchitis of wil je het simpelweg voorkomen, dan is buchu een fijn maatje om bij te hebben. We zijn natuurlijk geen doctoren, dus ga bij ernstige gezondheidsproblemen ook met je huisarts in overleg. Dat gezegd hebbende… Wat is dit wonderkruid nog meer?

 • Ontsmettend op de urinewegen en geslachtsorganen / antibacterieel / urine(zuur)drijvend: verwijdert nier- en blaasgruis, preventie van nier- en blaasstenen, tonisch en restoratief voor de nieren, vermindert pijnen in het kleine bekken
 • Ontsmettend op de luchtwegen
 • Zweetdrijvend (o.a. voor herstel bloedsomloop en uitscheiding gifstoffen)
 • Windverdrijvend (o.a. voor uitscheiding afvalstoffen)
 • Stimulerend

Losse biologische buchu bladeren, tisane, kruid, hartvormig en verlichtend bij blaasontsteking.Het kruid heeft deze eigenschappen vanwege deze belangrijkste bijzondere inhoudsstoffen.

 • Flavonoïden
 • Barosmine
 • Slijmstoffen
 • Tannines
 • Hars, gom
 • Vitamine C, B1, B2, B3
 • Calcium, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium, chroom, cobalt, aluminium, selenium, silicium, natrium, tin, zink

Bij een normale dosis heeft het kruid geen bijwerkingen. Wel zijn er contra-indicaties, zoals het niet innemen bij zwangerschap of zogen.

 

BUCHU ALS THEE

Buchu werd vroeger gebruikt om het lichaam mee te parfumeren. De geur werkt blijkbaar aanstekelijk, want de parfum wordt ook nu nog gebruikt door de lokale bevolking. Daarnaast wordt buchu als smaakmiddel voor wijn en brandewijn gebruikt. Voor Mevrouw Cha is het natuurlijk veel interessanter dat er ook thee van wordt gemaakt. Het is als warme drank een zeer verfrissend kruid met tonen van dennen, munt en limoen. Je kunt je voorstellen dat het ook heerlijk als ijsthee te drinken is met onze cold brew ijstheefles.

 

Dus proost, op ieders gezondheid!

 

 

Bronvermelding: “GROOT HANDBOEK GENEESKRACHTIGE PLANTEN 5e DRUK” – DR. GEERT VERHELST

Stel je vraag op Facebook Messenger