Bakken met thee | Groene jasmijn Thee

BAKKEN MET GROENE THEE

“Thee aan zet” is normaal gesproken gevuld met theerecepten. Recepten met een drankje als resultaat. Soms koud, soms warm en af en toe als cocktail (weet je nog die gin & tea?). Het kan alle kanten op. Ik herhaal, het kan alle kanten op. Dus van een recept met een drankje als resultaat gaan we nu naar een recept met brood als resultaat. We gaan aan de “bak”. Natuurlijk wel met thee als ingrediënt!

 

SANPIN CHA BROOD

We gaan bakken met sanpin cha. We waren namelijk direct verliefd toen we bij Chàr Tea Specialist saffraanbrood met jasmijnthee voorbij zagen komen (dankjewel Charlotte, leuk om ook eens in de keuken van een andere theesommelier te kunnen kijken!). Gelijk zoektocht gestopt, ingrediënten ingekocht, een charmant kookschort omgewikkeld en aan de slag gegaan. Want, zin in!

 

THEEBROOD, MAAK ME GÉÉÉÉK

Charlotte’s recept is al perfect en dus blijven de ingrediënten volledig hetzelfde. We gebruiken alleen onze eigen groene thee met jasmijn, onze sanpin cha (zie ook ons verhaal over deze specifieke thee). En er lagen nog twee pakken bruine basterdsuiker in de voorraadkast, waarvan er nu eentje de lichtbruine basterdsuiker uit het oorspronkelijke recept heeft vervangen. Dus benieuwd naar hoe jullie ‘m vinden en laat het ons ook weten. En maak je het brood, vergeet er niet heel veel van te smikkelen en zet er vooral een warme kop sanpin cha naast!

 

HET RECEPT. KOMT IE!

 

Saffraanbrood met sanpin cha125 ml melk

2/3 plukken saffraan

3 el mascarpone

225 gr bloem

snufje zout

7 gr gedroogde gist

25 gr bruine basterdsuiker

225 gr boter

20 gr sanpin cha

 

Pak eerst een steelpannetje en verwarm de melk zachtjes nog net voor het kookpunt. Zet het pannetje apart en voeg de saffraan toe en roer het zo nu en dan. Laat de melk met saffraan 15 minuten staan. Je zult zien dat de melk door de saffraan gelig gaat kleuren. Na 15 minuten mogen er drie eetlepels mascarpone door het mengsel heen. Daarna mag het pannetje nog 2 minuten op laag vuur opwarmen.

In de tussentijd kan het zout, de bloem, het gist, de suiker en de thee samen in een kom worden gedaan. Maak daarna een kuiltje in het midden en schenk het warme melkmengsel erin. Kneed met je handen het mengsel tot een zacht deeg. Wanneer het deeg in een bal gekneed kan worden, breng je het mengsel over op een met bloem bestoven werkvlak. Blijf nu nog 15 minuten kneden en haal zo nu en dan het deeg even door de bloem en voeg de boter stuk voor stuk toe. Leg de bal in een met boter ingevette kom en sluit de kom af met plasticfolie. Laat het nu voor een uur op een warme plek staan. Je zal zien dat het deeg in volume toe gaat nemen.

Haal het deeg, als het een uur heeft gerezen, uit de kom en kneed het nog 5 minuten. Verdeel het deeg daarna in 3 slierten die iets langer zijn dan de bakvorm. Maak van de slierten een vlecht en leg de uiteinden eronder, zodat de vlecht in de bakvorm past. Vet de bakvorm in en leg vervolgens voorzichtig de vlecht in de vorm. Dek de bakvorm af met ingevet plasticfolie en laat het daarna circa een anderhalf uur rijzen. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bak het brood daarna 25 minuten tot het goudbruin is gekleurd. Haal het brood daarna uit de oven en laat het circa 10 minuten afkoelen.

 

De waardering van mevrouwcha.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 753 reviews.
Stel je vraag op Facebook Messenger