Thee drinken met glazen theepot

OVER ANTIOXIDANTEN GESPROKEN

We willen allemaal gezonde lijven. Soms ongezond zijn is natuurlijk niet erg. Maar overall een lekker gevoel over wat je binnen krijgt en dus ook wat je uiteindelijk met je mind en lichaam uitstraalt. Want tja, wat je er in stopt heeft effect op jou en je gesteldheid. Wat nu als je thee en/of kruiden drinkt? Wat stop je er dan in? Het antwoord: antioxidanten! Daar zit thee vol van. Hoe het allemaal precies in elkaar steekt? Lees vooral door!

 

WAT ZIJN ANTIOXIDANTEN?

Bij thee en kruiden wordt er vaak gesmeten met de term antioxidanten. Maar wat moeten we in godsnaam met deze term? Er is een behoefte aan opheldering. Bij deze…

Antioxidanten. Waar denk je aan bij het begrip antioxidanten? Waarschijnlijk aan iets gezonds. Gelukkig gaan we nu niet het tegendeel bewijzen en zeggen dat het ongezond zou zijn. Nee, we gaan het bevestigen. Antioxidanten zijn namelijk onze beschermers tegen vrije radicalen in ons lichaam. Vrije radicalen zijn als ongewenste gasten. Er is geen uitnodiging verstuurd en toch komen ze op bezoek. Het zijn pestkoppen die onze cellen beschadigen. En hoe meer er op bezoek komen, des te meer gezonde cellen hun taken niet meer kunnen uitvoeren. Hierdoor wordt bijvoorbeeld je huid sneller ouder, kan er kanker worden ontwikkeld, is er sprake van aderverkalking en verliest je bindweefsel zijn soepelheid. Nou, feest…

 

VRIJE RADICALEN BESTRIJDEN

Zullen we deze relschoppers dan eindelijk eens aan gaan pakken?

Dan moeten we hulptroepen inschakelen, genaamd antioxidanten. Het zijn moleculen die vrije radicalen neutraliseren. Door ze te neutraliseren voorkomen de antioxidanten dat er iets met de cellen gebeurd. De pestmodus bij de vrije radicalen wordt uitgezet. Dus laten we vooral een uitnodiging blijven sturen naar al die antioxidanten. Die kun je niet genoeg hebben op jouw levensfeestje!

 

ANTIOXIDANTEN EN THEE

Antioxidanten zijn dus jouw “lijf”-strijders. Gelukkig dan maar dat ze in overvloed te verkrijgen zijn in de vorm van heerlijk eten, zoals fruit en groente. Of, we nemen een voorbeeld aan de Oosterse samenleving en halen onze antioxidanten uit een paar kopjes thee per dag. Theebladeren afkomstig van de theeplant Camellia sinensis bevatten namelijk een specifieke groep aan krachtige antioxidanten, flavonoïden. Deze zijn vrijwel in elke theesoort te vinden. Mooi! Dan kunnen we dus alles proeven en gezonde supermensen worden. Het verschil is echter dat er niet in elke theesoort even veel en dezelfde soort antioxidanten te vinden zijn. Bij groene thee bijvoorbeeld ondergaat het verse blad minder verandering dan bij bepaalde andere soorten, waardoor het uiteindelijk een grote hoeveelheid intacte antioxidanten bevat. Maar nogmaals… kies witte, oolong, zwarte of puerh thee en je bent ook héél aardig voor jezelf. Als theeleut ben je hoe dan ook goed bezig!

Stel je vraag via mail